Akik meggyógyultak a rákból - élettörténetek

A rák gyógyíthatatlan betegségnek van elkönyvelve – ám ez így nem igaz, mert ha a kellő időben, az úgynevezett korai időszakban felismerik és diagnosztizálják, vagy már a rákmegelőző állapotra is sikerül fényt deríteni, a daganatos beteg teljesen meggyógyulhat. A hvg olyan betegeket szólaltatott meg a nemzeti rákellenes nap alkalmából, akik szembeszálltak a rettegett kórral.

rák, tumor, megelőzés, terápia, gyógyszer | Sajtószemle   InforMed
Judit rendszeresen vett részt szűrővizsgálaton, hiszen munkahelyén kötelező az éves ellenőrzés. Két előírt vizsgálat között véletlenül derült fény melldaganatára, jobb mellét műtötték. Már több mint öt éve daganatmentes, de komoly lelki problémái vannak „halálos betegsége”, valamint testi fogyatékossága miatt. Pedig a nem túl rózsás statisztikai adatok ellenére is - 32 ezer ember hal meg évente rosszindulatú betegség következtében itthon -, a rák nem halálos betegség, legalábbis nem minden esetben, s a páciensek fele ma már meggyógyul.

"Túlzottan félünk a ráktól, pedig ha belegondolunk, a daganatos betegnek sokkal jobb kilátásai lehetnek, mint például egy cukorbetegnek, akit élete végéig elkíséri a kór, gyógyulási lehetőség nélkül; ugyanígy a szív- és érrendszeri megbetegedések következtében kialakuló agyvérzésből van, aki soha nem tud talpra állni" - mondta el a hvg.hu megkeresésére Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. Mint mondja, sok más gyógyúlt beteggel együtt ő is élő példa arra, hogy a rák nem jelent egyet a halállal. "1986-ban operáltak emlőrákkal, azóta sem kellett kezelni, meggyógyultam."

A rákos megbetegedések nagy számban a fejlett országokra jellemzőek, ahol megnövekedett a várható élettartam, szennyezettebb a levegő, sok kemikália veszi körül az embereket, s kerül a szervezetükbe. A 2008-as adatokat rendszerező Magyar Nemzeti Rákregiszter legfrissebb összesítése szerint kis mértékben ugyan, de több lett itthon a rákos beteg. Míg 2007-ben 65 277 megbetegedést jelentettek, addig tavaly 70 527-et. A világ adatait összesítő GloboCan adatbázis tanúsága szerint Magyarország még mindig az élen jár a rákos megbetegedések tekintetében.

A rák alattomos betegség, sok fajtája nem fáj, sok esetben csak akkor észlelik, amikor a beteg állapota súlyossá válik. Óriási szerepe lenne az itthon nem túl népszerű szűréseknek, márcsak azért is, mert - a statisztikai adatok szerint - az elhunytak közül legalább 7 ezren olyan rákfajtákban szenvedtek, amelyek kimutatására már létezik hatékony szűrővizsgálat.

Tovább >>
| rák, tumor, megelőzés, terápia, gyógyszer
2009-04-14 10:29:17

Web Design & Development Prowebshop