Orvos-lázadás a Sportkórházban

Hosszúnak, de nem eléggé alaposnak ítélik az Sportkórházat felügyelő egészségügyi tárca vizsgálatát a főigazgató ellen lázadó orvosok. Néhány napja újabb levelet írtak az egészségügyi miniszternek.

egészségügy, egészségpolitika, kórház, Sportkórház | Sajtószemle   InforMed
Tíz vezető orvos bejelentése nyomán már több mint egy hónapja több főhatóság - a szaktárca, az Egészségbiztosítási Felügyelet, az ÁNTSZ - is vizsgálódik az Országos Sportegészségügyi Intézetben, de eddig egyik sem jutott saját vizsgálata végére. A főigazgató ellen "lázadó orvosok" ezért újabb levelet írtak Székely Tamás miniszternek, jelezve: a vizsgálók bizonyos kérdésekben nem elég alaposak.

A Népszabadság birtokába került levélből kiderül, hogy a vizsgálók számos bizonyíték mellett "elmentek". Közülük senki sem volt kíváncsi például arra az okmányra, amely igazolja, hogy 2008. december 17-én egy időpontban két, egymástól meglehetősen távol lévő kórházban voltak főigazgatói műtétek.

A miniszternek írt levél szerint a betegjogokat súlyosan sértő esetek bizonyítékai sem keltették fel az eljáró hatóságok képviselőinek érdeklődését. Azok sem, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy a betegek tudomása és beleegyezése nélkül más orvosok operáltak a főigazgató helyett, miközben Berkes István úgy dokumentálta a beavatkozásokat, mintha ő lett volna a műtőasztal mellett.

A tíz főorvos a levele mellé ezúttal mellékelte a bizonyítékul szolgáló műtéti dokumentációt is, benne a közokiratnak minősülő kórházi irat első oldalát és az aneszteziológusi jegyzőkönyvet. Ez utóbbi egyebek mellett rögzíti, hogy a műtét időpontjában ki volt a helyiségben, és melyik orvos végezte el a beavatkozást. A jegyzőkönyvek többségében Berkes neve nem szerepel. Van olyan műtéti leírás is, amikor az aneszteziológus már előre kitöltötte a műtéti kiírás alapján az operáló orvos nevét, később azonban jelölte, hogy a beavatkozást ténylegesen ki végezte. A következő okirat az orvosi műtéti leírás, ebben viszont - az altatóorvosi jegyzőkönyvvel ellentétben - Berkes István önmagát tünteti fel operálóként.

Tovább >>

Kapcsolódó cikkek a Friss hírek rovatban olvashatók.
| egészségügy, egészségpolitika, kórház, Sportkórház
2009-04-20 10:44:41
data-full-width-responsive="true">
hirdetés
^