Mit tudhat egy iskolás a drogokról?

A hazai drogprevenció hervadó állapotáról eddig csak fantáziáltam, egy mostani eset azonban míves képzeletemen is túltett. A színhely Debrecen egyik elit gimnáziuma, ahol egy "hivatalos személy" próbálta a fiatalság figyelmét ráirányítani a nagy magyar drog-valóságra. Drogháború fekete-fehérben, "anyagozó hülyegyerekek" és spanglizáson elcsúszott életutak negyvenöt percbe zsuppolva. Az eset talán szegregált, de példaértékű.

drog, kábítószer, függőség, megelőzés | Sajtószemle   InforMed
A prevenciós órákról az általánostól kezdve mindenkinek van tapasztalata: hol túlórázó osztályfőnökök és biológiatanárok vállalják fel a fiatalok megmentését, ritkábban külső segítséghez folyamodnak az iskolák. A képlet majd' mindenhol ugyanaz: mindent a megelőzésért, jelentsen ez bármilyen blőd rémtörténetet vagy féltudományos mítoszt (lásd: egyenes út az első spanglitól a heroinpoklon át a fiatalkorúak börtönéig). Ennek tudatában ültem be én is - gyakorlótanítási hospitálás címszó alatt - a tizenegyedikeseknek meghirdetett "drogprevenciós" órára. Nem csalódtam.

„A drogos hülyegyerekek"

A kortalan arcú előadó - aki a tizenéves argó és a (fél)szakmai zsargon között egyensúlyozva próbálta dilettantizmusát leplezni - már antréjával súlyosan megalapozta a hangulatot: "A drogost onnan könnyű megismerni, hogy pupillája mindig (sic!) tág". (Börtönbe az összes szerelemtől kitágult tekintetű hajadonnal!) Ezután a seriffek drogkonferenciáján ülő Hunter S. Thompsonná vedlettem, aki csak azért nem hullik atomjaira azon nyomban a röhögéstől, mert a következő perc újabb gyöngyszemeket tartogathat. Előadónk bár többször hangsúlyozta, hogy évtizedek óta "drogos nyomozó", heroinistával még nem találkozhatott... (Heroin használatakor egyébként a pupilla tűhegynyire szűkül).

Már ekkor leesett, hogy az ártalomcsökkentés (harm reduction) szelleme távolról sem legyintette meg nyomozónkat. Egy szót sem ejtett arról, hogy a pszichotróp- és kábítószerek használatakor milyen (mellék)hatások léphetnek fel, és ezeket hogyan lehet elkerülni, vagy mérsékelni. A cérna a következő sommás bölcsességnél szakadt: "Gyakran védekeznek a drogos hülyegyerekek azzal, hogy a kábítószert nem maguk vették be, hanem belekeverték az italukba. Mi ezt persze sosem hisszük el, úgyhogy erre ne hivatkozzatok." A fogyasztók nem túl hízelgő minősítésén angolosan túllendültem, az italba keverés azonban kiverte a biztosítékot.

Tovább >>
| drog, kábítószer, függőség, megelőzés
2009-04-20 10:56:20

Koffeinelvonás – tünetek és gyógymódok

Mindnyájan szenvedtünk már a koffeinelvonás tüneteitől. Felsoroljuk az elvonási tüneteket és segítünk elviselhetőbbé tenni néhány jó tanáccsal.


Mit lehet tenni a járvány ellen?

A Vízimentők orvos-szakmai igazgatója, Dr. Debreceni Katalin (sürgősségi orvostan, katasztrófa és honvédorvostan, foglalkozásegészségügyi szakorvos) ajánlásait olvashatják az alábbiakban


Tanácsok az ünnepekre

Az ünnepek ideje egyben gyakran a túlzások ideje is. Fontos, hogy betartsunk néhány alapszabályt ahhoz, hogy maradéktalanul jól érezzük magunkat az ünnepek alatt, nehogy az óvatlanság vagy a túlzott jókedv rosszul süljön el, és a sürgősségi osztályon kössünk ki. Íme néhány megszívlelendő jó tanács.


Autóvezetés éjszaka

Ha valaki sötétedés után vezet, egészen más veszélyekkel kell szembenéznie, mint nappal, így a balesetek megelőzése érdekében különleges figyelem szükséges.


Mellékvese túlműködés

A mellékvese termelhet egy vagy több hormonból túl sokat. Az ok lehet magában a mellékvesében bekövetkező elváltozás, vagy az agyalapi mirigyből érkező túlzott ingerlés. A tünetek és a kezelés attól függ, hogy melyik hormonból - az androgén szteroidokból, a kortikoszteroidokból, vagy az aldoszteronból - termelődik túl sok.


hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop