Magyarok is gyárthatják az Európában is felbukkant influenza-oltást

Akár Magyarország is gyárthatná a védőoltást, ehhez azonban tisztázni kell, pontosan mi ellen. Influenzaszerű tünetekkel szállították kórházba a British Airways egyik stewardját, aki aznap érkezett haza Mexikóból.

sertésinfluenza, járvány, gyógyszer, oltás | Sajtószemle   InforMed
A magyar Pandémia Prevenciós Bizottság elnöke, Bujdosó László hétfőre összehívta a testületet, hogy tájékozódjanak a Mexikóban és az Egyesült Államokban terjedő sertésinfluenzáról, amelynek - a legfrissebb adatok szerint - két hét alatt már 81 halálos áldozata és több mint ezer fertőzöttje van.

Bujdosó László elmondta: a bizottság azt is megtárgyalja, hogy mik a legfontosabb lépések abban az esetben, ha bebizonyosodna, világjárványról van szó.

Nem emlékeznek hasonlóra

Bujdosó László szerint a mostani járványban az a legmegdöbbentőbb, hogy a vírus trópusi körülmények között, melegben is terjed. A bizottság elnöke azt mondta: még az idősebb virológusok is csak egy olyan nyári influenza-fertőzésre emlékeznek a nyolcvanas évekebn, amelyik kis kiterjedésű, lokális volt. "Vehemens" influenzajárvány azonban még nem fordult elő ebben az évszakban. A szakember szerint épp ezért számos kérdést felvet a mostani mexikói járvány, például azt, hogy valóban influenzavírusról van-e szó, és ha igen, akkor pontosan milyenről.

Megpróbálnak mintát szerezni a vírusból, hogy Magyarországon is vizsgálhassák. A mostani technika mellett valószínűleg jövő héten már elkészül a laboratóriumokban a vírus nemzetközi meghatározása, és ennek alapján el lehet készíteni a védőoltást is - mondta. Bujdosó László hozzátette: Magyarország oltóanyag "nagyhatalom", így akár a segítségét is felajánlhatja az Egyesült Államoknak a vakcina gyártásában.

Tovább >>

Kapcsolódó cikkek a Friss hírek rovatban olvashatók.
| sertésinfluenza, járvány, gyógyszer, oltás
2009-04-27 11:17:27

Web Design & Development Prowebshop