Főoldal/ Szakmai oldalak/ Folyóiratok/ Magyar Traumatológia/

55 éves az első hazai Kézsebészeti Osztály

Gondolatok e fiatal szakterület születéséről, fejlődéséről, jelenlegi helyzetéről és jövőjéről

| Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2014 ;57(1):5-9   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Renner, A.

A XIX. század utolsó és a XX. század első évtizedében kezdődött az addig egységes sebészet fragmentálódása, különböző manuális diszciplínákra. A kézsebészet kialakulásának kezdete is erre az időszakra tehető. Mely tényezők sürgették a kézsebészet önálló diszciplínává válását?

Századunk első felében lezajlott az ipari for­radalom, kialakultak a gépesített munkafolyamatok, soha nem látott szintre jutottak a különböző sportágak. Ebben az időszakban két világháborút élt át az emberiség. Nagyvonalakban e tényezőknek a következménye, hogy a kézsérülések száma soha addig nem látott arányokat öltött, s az úgymond „egyszerű” sérüléseket bonyolultabb, a kéz számos szövetét súlyosan károsító sérülések szaporodtak el, és megismerhettük a „polytraumatizált kéz” fogalmát.

Ezek eredményes kezelése a korábbi évszázadok módszereivel, eszközeivel lehetetlen feladat volt. A kézsebészet fejlődésének különös szerencséje, hogy a manuális diszciplínák születésének időszakában akadtak sebészek, akik zseniálisan regisztrálták a követelményeket, levonták a szükséges következtetéseket s megszabták a születendő kézsebészet útját.

2014-09-08 04:43:09

Web Design & Development Prowebshop