Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

Hormonális változás hatása a térdízület biomechanikai tulajdonságaira

A szerzők ismertetik a perugiai "Let People Move" biomechanikai laboratóriumban megkezdett kutatást, amely a menstruációs ciklus fázisai alatt jelentkező élettani változások hatásait vizsgálja a térdízület feszességére, a helyzetérzékelésre és egyensúlyérzésre.

Kilenc önkéntes nő vett részt a vizsgálatban, menstruációs ciklusuk három fő szakaszában. A szerzők arthrometriával, stabilometriával, izokinetikus dinamométerrel, ízületi helyzetérzékeléssel és egy lábbal történő távolugrással mérték fel a vizsgált személyek térdízületei fent említett paramétereit.

A szerzők a mérésekkel egy kutatássorozat részét indítják el, amelynek célja a nők férfiakénál gyakoribb elülső keresztszalag-sérüléseinek elemzése hormonális hatás szempontjából, az eredmények alapján megfelelő prevenció kialakítása.

biomechanika, Menstruációs ciklus - Fiziológia, nők, Propriocepció - Fiziológia, Térdízület - Fiziológia, nÅ‘k | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2007 ;50(3):210-215   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Bányai, T.; Giuliano, C.

Megyei Kórház, Traumatológia és Kézsebészeti Osztály, Kecskemét; University of Perugia, Italy, Department of Orthopaedics and Traumatology "Let People Move" Biomechanical Laboratory, Perugia, Italy

banyai.pdf - Megnyitás/Mentés (313.97 KB byte)
| Biomechanika, Menstruációs ciklus - Fiziológia, Nők, Propriocepció - Fiziológia, Térdízület - Fiziológia
2007-11-07 08:52:38
Vissza


hírdetés

A bamlanivimab antitest terápia jön Magyarországra

A magyar kormány és az amerikai Lilly gyógyszergyártó megállapodást írt alá több ezer magyar Covid-19-beteg bamlanivimab antitest-terápiával történő gyógyításáról.


Az alkohol a nők agyát még inkább roncsolja

Amerikai kutatók egy vizsgálat során kimutatták, hogy az alkoholista nők agyát sokkal jobban károsítja az alkohol, mint a férfiakét. A már alkoholfüggő nőknél hamarabb alakul ki súlyos és visszafordíthatatlan agykárosodás.


A férfiak és a nők másképp érzékelik a fájdalmat

Egy tanulmány megvizsgálta a férfiak és a nők reagálását fogászati fájdalmakra.


Az egészségügy helyzetéről

A DK közleménye szerint Kásler Miklós a Magyar Nemzetnek adott interjújában kijelentette: szerinte az oktatás, az egészségügy és a kultúra egyáltalán nincs kritikus állapotban.


Glaukóma, nyitott csarnokzugú

A nyitott csarnokzugú glaukómában (szimplex glaukóma) a csarnokvíz lassan áramlik ki az elülső szemcsarnokból. A csarnokvíz nyomása fokozatosan emelkedik - általában mindkét szemben -, majd a szemideg károsodik, és lassú látásvesztés jön létre.


hírdetés

Web Design & Development Prowebshop