Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

Schanz-osteotomiát követő csípőprotézis-műtétek eredményei

A szerzők ismertetik a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján csípőprotézis beültetés céljából operált 8 beteg (9 csípő) esetét, akiknél későn észlelt csípőficam, illetve epiphyseolysis kezelésére a múltban indokoltnak tartott Schanz-féle extenziós-abductiós subtrochanter femur osteotomiát végeztek.

A femur megváltozott alakja és mérete miatt az anatómiai viszonyok a protézisműtétet technikailag jelentősen nehezítették. A csípőprotézis beültetését követően a trendelenburgos járás négy betegnél megszűnt, a végtagrövidülés, ízületi fájdalom és mozgástartomány jelentősen javult. A várható, viszonylag magas számú (11) komplikáció következett be.

arthroplastica, csípő - Komplikációk, csípőficam, veleszületett - Műtéti kezelés, Csípőprotézis, osteotomia, posztoperatív komplikációk, csípÅ‘ficam | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2008 ;51(2):115-121   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Sólyom, L.; Bejek, Z.; Vajda, A.

Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Ortopédiai Klinika

solyom.pdf - Megnyitás/Mentés (711.85 KB byte)
| Arthroplastica, csípő - Komplikációk, Csípőficam, veleszületett - Műtéti kezelés, Csípőprotézis, Osteotomia, Posztoperatív komplikációk
2008-09-16 23:58:24
Vissza


A csípő- és térdprotézis-műtétekről

Manapság egyre nő a csípő- és térdműtétek száma, és számuk emelkedést mutat. Anyáink és nagyanyáink 70 éves korukban kerültek az ortopéd sebészhez, hogy új ízületet kapjanak, és a műtétet az tette szükségessé, hogy már bottal is csak nehezen tudtak járni, sőt, sokan kerekes székbe kényszerültek.


Csípőizületi protézis műtét

A csípőizület kopása a felnőtt lakosság jelentős részét érinti, nőknél gyakoribb. Az életkor előrehaladtával gyakrabban fordul elő.


Csípőprotézis beültetés fiatalabbaknál

A csípőprotézist kiváltó viszonylag új módszerrel már a 40-50-es korúaknál is beültethető protézis, nekik eddig ugyanis várniuk kellett, míg elérik a 60-as éveiket.


Csont és izom rendellenességek: csípő, a lábszár és a láb

Veleszületett csípőficamról beszélünk, ha az újszülött csípőízületének vápája, mélyedése és a normálisan beilleszkedő combcsont (combcsont fejecs) különválik. A hiba oka ismeretlen.


Web Design & Development Prowebshop