Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

Hosszú távú eredmények csípő- és térdízületi arthroplasticával juvenilis idiopathiás arthritises betegeken

A szerzők a Juvenilis Idiopathiás Arthritis (JIA) nomenklatúra változását és az ebben a betegségcsoportban a konzervatív és műtéti kezelés team munkában történő végzésének fontosságát hangsúlyozzák. Több mint tíz év utánvizsgálati idővel 2004-ben értékelték ezen betegeknél végzett csípő- és térdízületi arthroplasticával elért eredményeiket.
arthroplastica, csípő, térd, juvenilis idiopathiás arthritis - Műtéti kezelés, Utánkövetéses vizsgálat, , csípÅ‘ | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2009 ;52(2):117-123   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Böröcz, I.; Rácz, D.; Molnár, Sz.; Balogh, Zs.
Mindkét műtéti típusban szignifikáns hosszú távú jó eredményekről számolnak be, amelyet összehasonlítottak az 1994-es eredményekkel. 41 beteg 85 műtétjét értékelik. 57 csípőízületi arthroplastica, amelyből 5 reoperáció és 28 térdízületi arthroplastica, amelyből két reoperáció történt.

Eredményeik alapján megállapítják, hogy gyakran a fiatal életkor és a rizikótényezők magas aránya ellenére ebben a betegségcsoportban eredményesen alkalmazható a csípő- és térdízületi arthroplastica a betegek életminőségének javításában.

Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Kar, Ortopédiai Klinika; Budai Irgalmasrendi Kórház, Ortopédiai Osztály; Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet

04_arthroplastica.pdf - Megnyitás/Mentés (724.53 KB byte)
| Arthroplastica, csípő, Arthroplastica, térd, juvenilis idiopathiás arthritis - Műtéti kezelés, Utánkövetéses vizsgálat,
2009-08-30 17:25:25
Vissza


Az omikron hullám után véget ér a járvány?

A WHO lehetségesnek tartja, hogy a koronavírus-járvány az omikron variáns hullámának lecsengésével véget érhet Európában.


Elég lesz az éves COVID-oltás?

A Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla szombaton azt mondta, hogy a koronavírus-járvány elleni küzdelemben az éves COVID-19 oltás jobb lenne, mint a gyakoribb emlékeztető oltások.


Az Emmi jogtalanul tartott vissza közérdekű adatokat

Az MSZP szerint a Nemzeti Adatvédelmi- és Információszabadság Hatóság (NAIH) részletes vizsgálata bebizonyította, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) "tudatosan visszaélt a hatalmával, és jogtalanul visszatartja a kikért, koronavírus-járvánnyal összefüggő közérdekű információkat.


Lesz-e univerzális vakcina a Covid-19 ellen?

A jelenlegi vakcinák korlátai nyilvánvalóvá váltak, ezért egyes tudósok egy univerzális koronavírus-vakcinát képzelnek el, amely a vírus minden ismert, Covid-19-et okozó variánsa ellen hatékony lenne, sőt olyan változataival is, amelyek még nem is jelentek meg.


Meggyőző adatok szólnak a harmadik oltás mellett

A 65 éves és idősebb amerikaiak körében a be nem oltott emberek csaknem ötvenszer nagyobb eséllyel kerülnek kórházba koronavírus fertőzés miatt, mint a három oltással rendelkező kortársaik - áll az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) jelentésében.


Web Design & Development Prowebshop