Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

Permisszív hypotensio és új szemlélet a súlyos sérültek ellátásában, avagy merjünk ne adni...

A permisszív hypotensio több mint 100 éve leírt fogalom. Alkalmazását definitív vérzéscsillapítás elvégzéséig javasolják, a további vérveszteség csökkentésére. Ezáltal rengeteg későbbi szövődménytől óvhatjuk meg a sérültet, gyakorlatilag a halálos triász mindegyik összetevője kedvezően befolyásolható.
folyadékpótlás, Hypotensio - terápia, Polytrauma - Mortalitás/terápia, sokk, vérzési - Mortalitás/terápia, sürgősségi betegellátás, vérnyomás - Fiziológia, vérzés - Mortalitás/terápia | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2009 ;52(3):276-281   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Hetzman, T. L.; Gorove, L.
A módszernek komoly irodalmi háttere van, több sérültellátási protokoll részét képezi, azonban országunkban ismertsége sajnos igen csekély.

Az eddig alkalmazott masszív folyadékpótlás pedig ebben a sérültcsoportban rendkívül káros.

Jelen cikkben a módszer előnyeit és hátterét szeretnénk bemutatni.

HM ÁEK Baleseti Sebészeti Osztály; OMSZ Légimentő Kht.; Országos Mentőszolgálat

11_hetzman.pdf - Megnyitás/Mentés (502.61 KB byte)
| Folyadékpótlás, Hypotensio - terápia, Polytrauma - Mortalitás/terápia, Sokk, vérzési - Mortalitás/terápia, Sürgősségi betegellátás, vérnyomás - Fiziológia, vérzés - Mortalitás/terápia
2009-11-15 22:42:37
Vissza


A tea csökkenti a vérnyomást, de hogyan?

A tea fogyasztásának számos, az egészségre kedvező hatása ismert, többek között ilyen a vérnyomást csökkentő tulajdonsága is.


Diéta reumásoknak

Bebizonyosodott, hogy a táplálék mind gyulladáskeltő, mind pedig gyulladáscsökkentő összetevőket is tartalmaz, így a betegek a táplálkozási előírások betartásával kedvezően befolyásolhatják állapotukat.


A nyár fülsiketítő hangjai

Egy halláskárosodással foglalkozó amerikai szakember szerint nyáron különösen figyelnünk kell a zajokra, mert maradandó hallásvesztést okozhatnak egyes szabadtéri szórakozásformák, kockázatos lehet a tűzijátékok, a forgalom megnövekedett zaja, a fűnyírók zümmögése vagy a rockzenekarok ütemes dobolása is.


Mi okozhat halláscsökkenést?

Az időskori nagyothallás kialakulása szinte természetes folyamat, fiatalabbaknál azonban a fizikai hatások mellett számos betegség is halláscsökkenéssel járhat.


A nagyothallás: mi okozza?

A hanghullámok a hallójáraton keresztül a dobhártyát megrezegtetik. Ez a rezgés a hallócsontláncolat - kalapács, üllő, kengyel - segítségével a belső fülbe jut, ahol a csiga folyadékterei által körülvett, a hangingertől ingerületbe kerülő Corti-szerv szűrsejtjeiben létrejön az elektrofizikai inger.


Web Design & Development Prowebshop