Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

Na-Hyaluronát injekciós kúra fájdalomcsillapító hatása a térdízületi arthrosis kezelésében

A térdízületi arthosis konzervatív kezelésének repertoárjában elfogadott alternatívát kínál a Na-hyaluronát injekciós kúra. Tanulmányunk célja a szer valódi fájdalomcsillapító hatásának mérése, valamint a mellékhatás és szövődményprofil megállapítása volt.
Fájdalom mérés, Hyaluronsav - Terápiás használat, injekció, ízületi, Osteoarthrosis, térd - Terápia, ízületi | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2011 ;54(1):37-43   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Sisák, K.; Gyetvai, A.; Tajti, L.; Tóth, K.
Egy fél éves időperiódusban összesen 51 beteget vizsgáltunk. Minden beteg három egymást követő héten 1-1-1 injekciót kapott. A fájdalom mértéket Vizuál Analóg Skálán (VAS) mértük, az injekció beadásakor, illetve a 6 hetes és 6 hónapos kontrollon. A kezelés szövődményeit, valamint mellékhatásait szintén feljegyeztük. Jelentős fájdalomcsökkentést észleltünk. A kezelést megelőzően észlelt VAS értékek átlaga 58,4 (35-80) (SD±12,6) volt; a 6 hónapos kontrollon ez 19,5-re (0-60) (SD±14,6) csökkent. Mindössze egy alkalommal alakult ki az injekció beadása után átmeneti enyhe térdízületi duzzanat, amely konzervatív kezelésre megszűnt.

A hyaluronát injekciós kúra biztonságos, és 6 hónapos viszonylatban jó hatékonysággal, lényegében mellékhatások nélkül jelentősen csökkenti az arthrotikus fájdalmat.

Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Ortopédiai Klinika

Sisak.pdf - Megnyitás/Mentés (629.75 KB byte)
| Fájdalom mérés, Hyaluronsav - Terápiás használat, Injekció, ízületi, Osteoarthrosis, térd - Terápia
2011-05-12 15:33:13
Vissza


Fogamzásgátló injekció

Háromhavonta egyszer medroxiprogeszteron nevű gesztagént fecskendeznek a farizomzatba vagy a felkar izomzatába. A medroxiprogeszteron kiváló hatékonyságú, de teljesen szétzilálhatja a menstruációs ciklust.


Tévhitek az artrózisról

Az ízületi kopással járó gyulladás igen gyakori betegség. Nem meglepő, hogy az orvosok és a kutatók egyre újabb gyógyító módszereket keresnek.


Nyeregízületi kopás

Az egészséges ízületekben a csontok végeit porc borítja, mely lehetővé teszi a sima és fájdalmatlan mozgásokat. Ízületi elfajulásban (artrózis, degeneratív artritisz, osteoarthrits) a porcborítás tönkremegy és ennek eredményeképpen a csontok közvetlenül érintkeznek.


Rheumatoid arthritis

A rheumatoid arthritis (rövidítve: RA), régebbi nevén krónikus progresszív polyarthritis (rövidítve: PCP) sok ízület gyulladását jelenti.


A rheumatoid artritisz nem csak az ízületek betegsége

A reumatoid artritisz (RA) autoimmun betegség. Az ízületi fájdalom és duzzadás mellé a betegek 10 százaléka más testrészeiben vagy szerveiben is jelez panaszokat.


Web Design & Development Prowebshop