Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

A totál térdprotézis pozícionálása és az aszeptikus lazulás hosszú távú összefüggései

A számítógéppel navigált műtéttechnika a térdprotetika legújabb vívmányai közé tartozik napjainkban. A módszer igen pontos beültetést tesz lehetővé, azonban időigényes, az instrumentárium költségei magasak és a hosszú távon érvényesülő előnyei egyelőre még nem ismertek. A hagyományos úton évekkel ezelőtt beültetett térdprotézisek utánvizsgálata ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy az implantátumok pozícionálása és aszeptikus lazulásuk közötti összefüggéseket megállapítsuk.
arthroplastica, módszerek, térd, prospektív vizsgálat, protézislazulás, Térdprotézis, Térd - Radiográfia, Pozícionálás | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2011 ;54(2):103-111   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Than, P.; Létai, B.; Somoskeöy, Sz.; Horváth, G.
A szerzők retrospektív módon vizsgálták az intézetükben 1996-1999 között végzett 72 teljes felszínpótló térdprotézis beültetésének eredményeit. A protézisek pozícióját a Knee Society radiológiai értékelési módszerének segítségével elemezték a közvetlen posztoperatív röntgenfelvételeken. Átlagosan 9 és fél év (114 hónap) utánkövetéssel 37 esetben klinikai és radiológiai kontrollt végeztek. A fizikális státusz és a szögértékek ismételt meghatározása mellett megfigyelték az aszeptikus lazulás röntgen jeleit a Knee Society ajánlásai alapján.

A szerzők munkájuk egyik eredményeként ismertetik a primer műtétek során végzett pozícionálás és végtagtengely helyreállítás általuk elért radiológiai eredményeit. Ezen felül megállapítják, hogy a kontrollált beteganyagnál sem a femorotibialis álló helyzetű végtagtengely 3 fokos hibahatáron túli értéke, sem az egyes komponensek meghatározott határok közötti malpozícionálása nem vezetett aszeptikus lazuláshoz. Az egy protézisnél észlelt, revíziót igénylő femoralis komponens lazulás esetén hibás beültetés nem nyert retrospektív bizonyítást.

Adataikat nemzetközi eredményekkel összevetve tárgyalják az implantátum pozícionálás és az aszeptikus lazulás összefüggéseit.

Pécsi Tudományegyetem Mozgásszervi Sebészeti Intézet Ortopédiai Klinikai Tanszék

Than.pdf - Megnyitás/Mentés (785.90 KB byte)
| Arthroplastica, Módszerek, Térd, Pozícionálás, Prospektív vizsgálat, Protézislazulás, Térd - Radiográfia, Térdprotézis
2011-10-19 02:48:59
Vissza


hírdetés

A térdkalács ficama

A térdkalács ficam jellemzően sportsérülés, de gyakran előfordul laza izomzatú fiatal lányoknál. A térdkalács a külső oldal felé kificamodik, és a combfeszítő izom belső oldali inas rostjai elszakadnak. Újabb ficamra hajlamosít általános ízületi lazaság, kifejezett X-láb, és a magasan álló térdkalács.


Térdízületi sérülések, elváltozások

Az alábbiakban részletes tájékoztatás található a térdsérülésekről és elváltozásokról, a kivizsgálás menetéről és a térdízületi artroszkópiáról


A csípő- és térdprotézis-műtétekről

Manapság egyre nő a csípő- és térdműtétek száma, és számuk emelkedést mutat. Anyáink és nagyanyáink 70 éves korukban kerültek az ortopéd sebészhez, hogy új ízületet kapjanak, és a műtétet az tette szükségessé, hogy már bottal is csak nehezen tudtak járni, sőt, sokan kerekes székbe kényszerültek.


A térdfájdalom és artroszkópia

50 éves kor felett gyakran végeznek degeneratív elváltozás (porckopás, artrózis) okozta térdfájdalom miatt artroszkópos beavatkozást, de egy új tanulmány szerint, melyet dán kutatók közöltek a British Medical Journal orvosi folyóiratban (BMJ), a műtétnek komoly kockázata van, és nincs tartós haszna.


Mit tehetünk az influenza tünetei ellen?

A láz, torokfájás, orrdugulás, fájdalom és a hidegrázás – megkeseríthetik életünket. A vényre kapható vírus ellenes gyógyszerek a tüneteken is enyhíthetnek, de sok egyszerű megoldás létezik, az alábbiakban ezekről lesz szó.


hírdetés

Web Design & Development Prowebshop