Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

A csípő arthroplastica tribológiai vonatkozásai

A csípőprotézis beültetések hosszú távú jó eredményeinek feltételei a tartós stabilitás, valamint a művi ízületi felszínek lehető legkisebb kopása. A csípőprotézis komponensek - akár cementes, akár cementnélküli - rögzítési technikái jellemzően jó hosszú távú eredményeket adnak.
anyagvizsgálat, arthroplastica, csípő - Módszerek, Csípőprotézis, Implantátumfelszín komponensek, Protézistervezés, stressz, mechanikai, Szenzitivitás és specifikusság | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2012 ;55(3):185-193   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Holnapy, G.; Szalay, K.; Szendrői, M.
A művi ízületi felszínek kopástermékei azonban a szöveti reakciók révén az implantátumok stabilitását is veszélyeztethetik. Ennek kiküszöbölésére, vagyis a mind kisebb mennyiségű és lehető legkisebb szöveti reakciót kiváltó anyagok előállítása céljából történnek világszerte a medicinában is a tribológiai kutatások.

A szerzők a nemzetközi irodalmat áttekintve összefoglalják a tribológia ortopédiai vonatkozásait, az aktuális fejlesztések irányait. Külön áttekintik a polietilén komponensek jellemzőit, valamint a lazulás egyik lehetséges okaként felmerülő Willert (polietilén) betegséget, tárgyalják a fém komponensek mechanikai és kopási tulajdonságait, továbbá a kerámia felszínek jellemzőit.

A szerzők ismertetik a napjainkban kevesebb gyakorlati, de mind több elvi nehézséget okozó fémallergia problémakörének a Német Ortopéd Társaság által közzétett ajánlásait, amit a hazai körülmények közt is megfontolásra, elfogadásra javasolnak. Tekintettel arra, hogy az ortopéd-tribológiai kutatások Magyarországon egy-egy csípőprotézis komponenst, illetve összetevő anyagot illetően zajlanak, átfogó közlemény a különböző komponensek kölcsönhatásának aktualitásairól nem jelent meg, így a szerzők e cikket áttekintő összefoglalásnak szánják.

A cikk képanyagában felhasznált radiológiai, valamint intraoperatív fényképfelvételek, továbbá a hisztológiai fényképek a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának archívumából származnak.

Semmelweis Egyetem ÁOK Ortopédiai Klinika

Holnapy.pdf - Megnyitás/Mentés (1.95 MB byte)
| Anyagvizsgálat, Arthroplastica, csípő - Módszerek, Csípőprotézis, Implantátumfelszín komponensek, Protézistervezés, Stressz, mechanikai, Szenzitivitás és specifikusság
2012-12-13 08:12:19
Vissza


Web Design & Development Prowebshop