Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

A szonográfiás csípőszűrő vizsgálat újabb tapasztalatai

A szerző által 1999. március és 2010. január között a csecsemő csípőszűrés során 7835 csecsemő 15670 csípőjénél szonográfiás szűrővizsgálat is történt függetlenül az anamnézis, illetve a fizikális vizsgálat eredményétől.
Csecsemő szűrővizsgálat, Csípő - Abnormalitás, csípőficam, születési rendellenesség - Ultrahang, újszülöttek, ultrahang, csípÅ‘ficam, Újszülöttek | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2012 ;55(3):213-218   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Andrássy, I.
Graf csoportbeosztását használva e válogatás nélküli anyagban 159 csípőnél (1,0%) megfigyelést igénylő (II.a+/-, II.b) elváltozást észlelt.

Kontrollvizsgálatok során 4 (Graf II.a-) csípőnél volt szükség a stagnáló/nem megfelelő ütemben fejlődő csípő dysplasia miatt Pavlik-kengyel kezelésre, a többi esetben elegendőnek bizonyult a terpeszkezelés a szoros megfigyelés, csípőtorna alkalmazása mellett. 16 esetben (0,1%) kellett az első szonográfiás vizsgálat alapján azonnal (kezelendő: II.g-, III. típusú) Pavlik-kengyel kezelést alkalmazni, közülük öt úgynevezett valódi „néma” csípő volt (a kezelendő csípők 31,25%-a), sem az anamnézis, sem a fizikális vizsgálat nem utalt kezelést igénylő eltérésre.

Misszió Egészségügyi Központ Nonprofit Kft., Veresegyház

Andrassy.pdf - Megnyitás/Mentés (203.73 KB byte)
| Csecsemő szűrővizsgálat, Csípő - Abnormalitás, Csípőficam, születési rendellenesség - Ultrahang, Újszülöttek, Ultrahang
2012-12-13 08:12:52
Vissza


Az ultrahangvizsgálat előnyei

Az orvosi képalkotás nélkülözhetetlen szerepet tölt be a rendellenességek, betegségek feltárásában és diagnosztizálásában. Egy magánklinika radiológusai a hét minden napján, ünnepnapokon is fogadják a klienseket ultrahangvizsgálatra.


A nő és a nőgyógyász

Amikor egy nő elhatározza, hogy gondjával felkeres egy nőgyógyászt, általában hosszas készülődés előzi meg.


A hasnyálmirigy betegségei

A hasnyálmirigy betegségeinek diagnosztikája a klinikai tünetek, laboratóriumi vizsgálatok és a képalkotó vizsgálatok alapján történik.


A hasnyálmirigy betegségei

Amilyen kicsi, olyan nagy problémát okozhat, ha megbetegszik. A hasnyálmirigy rendellenességei gyakran csak előrehaladott állapotban adnak figyelmeztető jelzéseket, ezért rendkívül fontos a rendszeres szűrővizsgálat.


Zikaláz – becsaphat az UH

A zikavírussal fertőzött terhesek korai magzati ultrahang vizsgálatával nem mutathatóak ki biztosan a kóros kisfejűség (mikrokefália) jelei - figyelmeztetnek amerikai kutatók a The New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban közölt tanulmányukban.


Web Design & Development Prowebshop