Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

Váparekonstrukciós lehetőség kiterjedt os ilii defektus esetén revíziós műtétekben

Csípőprotézis vápakomponensének cseréje nagy iliacalis csontdefektus esetén nehézsé­geket okozhat a műtét során.
Acetabulum - Műtéti kezelés, arthroplastica, csípő - Módszerek, Csípőprotézis, csontpótlás, Protézis revízió, Reoperáció | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2014 ;57(1):25-30   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Bejek, Z.; Lakatos, J.; Skaliczki, G.; Szendrői, M.
Ilyen esetben felmerül esetleges Girdlestone helyzet visszahagyása, amely a beteg életminőségének romlásához vezethet. Amennyiben a csontdefektus masszív csont grafttal pótolható, úgy jó támasztékot nyerhetünk vápakosár segítségével a jó fedettség eléré­sére és új vápa beültetése számára.

A Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján 20 esetben vé­geztünk a Paprosky III.a. acetabulum defektus esetén váparevíziót szolid csontgraft és vápakosár alkalmazása mellett, amely után az átlagos utánkövetési idő 49 (5-108) hónap volt. A betegek utánvizsgálata során Harris Hip Score-t töltöttünk ki, vizuális analóg skála (VAS) segítségével meg­ítéltük a fájdalmuk mértékét.

Kétirányú csípőröntgen alapján megvizsgáltuk a beültetett csont és vápakosár stabilitását. Ennek során a Harris Hip Score-t átlagosan 74 (94-48.5) pontnak adódott, a vizuális analóg skála (VAS) a műtét előtti átlagos 8.4 (4-10) pontról 1.7 (0-10) pontra csökkent. Radiológiai elemzés során négy betegnél észleltünk a Gruen hármas zónában 2 mm-nél szélesebb lyticus sávot, három esetben észleltünk 1-1 csavar törését.

Tapasztalataink alapján, nagyobb iliacalis csonthiány esetén szolid homológ corticospongiosus blokk stabilitása és teher­bírása megbízható egy vápakosaras revízió számára, így súlyos vápadestrukció esetén is alkalmasnak találjuk a homológ csontgraft vápakosárral történő kombinációját a rekonstrukcióra. Ezáltal sok esetben elkerülhető a beteg számára megterhelő Girdlestone helyzet annak az életminőséget rontó minden hatásával.

Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Ortopédiai Klinika

Bejek.pdf - Megnyitás/Mentés (442.89 KB byte)
| Acetabulum - Műtéti kezelés, Arthroplastica, csípő - Módszerek, Csípőprotézis, Csontpótlás, Protézis revízió, Reoperáció
2014-09-08 04:43:10
Vissza


A csípő- és térdprotézis-műtétekről

Manapság egyre nő a csípő- és térdműtétek száma, és számuk emelkedést mutat. Anyáink és nagyanyáink 70 éves korukban kerültek az ortopéd sebészhez, hogy új ízületet kapjanak, és a műtétet az tette szükségessé, hogy már bottal is csak nehezen tudtak járni, sőt, sokan kerekes székbe kényszerültek.


Csípőizületi protézis műtét

A csípőizület kopása a felnőtt lakosság jelentős részét érinti, nőknél gyakoribb. Az életkor előrehaladtával gyakrabban fordul elő.


Új anyag a csontpótlásban - Aerogél

Ortopéd sebészek gyakran szembesülnek olyan problémával, hogy egy csont szilánkosra törik, és egy-két apró csontdarabka nem illeszthető a helyére. Magyarán: folytonossági hiány keletkezik a csontban. Ha ez így maradna, veszélyeztetné a gyógyulást, és csökkentené a csont teherbíró képességét. Az is gyakori, hogy valamilyen okból el kell távolítani egy csontdarabot, és ezért keletkezik a hiány, amelyet mindenképpen pótolni kell. E célra több anyagot is létrehoztak, amelyek közös jellemzője, hogy roppant drágák, áruk szinte az aranyéval vetekszik. A Debreceni Egyetem kémikusai nemrégiben egy olyat dolgoztak ki, amely olcsóbb a társainál.


Csípőprotézis beültetés fiatalabbaknál

A csípőprotézist kiváltó viszonylag új módszerrel már a 40-50-es korúaknál is beültethető protézis, nekik eddig ugyanis várniuk kellett, míg elérik a 60-as éveiket.


Bőr és csontok „méret után”

A manchesteri egyetem kutatócsoportja olyan tintasugaras nyomtató kifejlesztésén dolgozik, amelynek segítségével „méret után” lehet emberi csontokat és bőrt előállítani a súlyos égési sérültek vagy más torzulások áldozatai számára.


Web Design & Development Prowebshop