Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

A csípőízületre frontális síkban ható erők biomechanikai analízise avascularis necrosis esetén veleszületett dysplasiában

Az avascularis necrosis (AVN) a legjelentősebb komplikáció, mely a világrahozott csípőficam kezelése során előfordul. Legfontosabb jellemzői a combnyak megrövidülése, trochanter magasállás, a fej deformitása és gyakran acetabulum dysplasia. Az avascularis necrosis a csípőízületben korai degeneratív elváltozásokhoz vezet, ennek minden következményével együtt. 1935-ben Pauwels ismertette először a csípőízületre ható erők kvantitatív analisisét. 1993-ban Bombelli új modellt közölt a csípőízületre ható erők meghatározására egy lábon álló helyzetben, melyet a medence lamella-strukturájának szerkezetére alapozott. Az ízületi deformitások miatt kialakuló szekunder arthrosis, a terheléskor az ízületben fellépő megváltozott erőbehatásokra vezethető vissza. A szerzők Pauwels és Bombelli szerint elemzik a csípőízületre frontális síkban ható erőket az AVN különböző csoportjaiban, és vizsgálják azok károsító hatásának mechanizmusát
arthrosis, avascularis necrosis, Bombelli modell., csípőficam, Pauwels séma, Hip joint | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 1999 ;42(1):34-41   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Kiss, A.; Soltész, I.; Póti, L.; Csernátony, Z.
07.pdf - Megnyitás/Mentés (351.91 KB byte)
| arthrosis, avascularis necrosis, Bombelli modell., csípőficam, Pauwels séma, Hip joint
2002-07-08 18:28:48
Vissza


Csípőizületi protézis műtét

A csípőizület kopása a felnőtt lakosság jelentős részét érinti, nőknél gyakoribb. Az életkor előrehaladtával gyakrabban fordul elő.


Krónikus ízületi gyulladásból gyógyítottak ki egereket

Krónikus sokízületi gyulladásból gyógyítottak ki egereket svájci tudósok. Az új terápiát jövőre emberek részvételével is tesztelni szeretnék - olvasható a Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) közleményében.


Varázserejű gránátalma?

Fontos felfedezés, hogy a gránátalma hatóanyaga sikeresen veheti fel a harcot az ízületi kopás ellen. Laboratóriumi körülmények között megállapították, hogy a gránátalma kivonata csökkenti a gyulladást okozó interleukin-1b szintjét, valamint hogy a porcot megtámadó enzimek termelését is gátolja.


Új eredmények az artritisz gyógyításában 2003-ban

Az atlantai Arthritis Foundation év végi összefoglaló közleménye felsorolja az artrózis és az ízületi gyulladás gyógyításában elért eredményeket 2003-ban, többek között megemlítve a csontritkulás kezelésére használt új szintetikus hormonkészítményeket és a tartósabb ízületi pótlásra szolgáló anyagokat.


Csont és izom rendellenességek: csípő, a lábszár és a láb

Veleszületett csípőficamról beszélünk, ha az újszülött csípőízületének vápája, mélyedése és a normálisan beilleszkedő combcsont (combcsont fejecs) különválik. A hiba oka ismeretlen.


Web Design & Development Prowebshop