Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

Komputertomográfia szerepe szekunder coxarthrosis esetében a protézisbeültetés tervezésében

Az endoprotetika fejlődése mind több olyan szekunder coxarthrosisos beteg esetében teszi lehetővé protézis beültetését, akiknél korábban arthroplastica nem, vagy csak jelentős műtéti kockázat árán jöhetett szóba. Ehhez nyújthat jelentős segítséget az új diagnosztikus képalkotó eljárások alkalmazása A hagyományos röntgenfelvételekkel szemben a több síkban készült kétdimenziós és a háromdimenziós rekonstrukciós komputertomográfiás (CT) felvételeken pontosan mérhetők a protézis beültetés szempontjából fontos adatok (a vápa mélysége, antero-posterior átmérője) és jól megítélhető első és hátsó falának állapota. Az így nyerhető információk segítségével már a preoperatív tervezés időszakában objektív módon eldönthető, hogy a súlyosan dysplasiás, poszttraumás, esetleg extrém nagy méretű vápa, vagy a korábban osteotomizált femur megfelelő-e a protézis befogadására. A szerzők három év alatt 11 beteg 16 szekunder arthrosisos csípőízületéről (az időszakra eső ilyen betegek 2%-ánál) készítettek a preoperatív tervezés során a szummációs röntgenfelvételeknél informatívabb, kétdimenziós CT-felvételeket. Négy beteg hat csípője esetén háromdimenziós rekonstrukciós felvételekkel egészítették ki a vizsgálatot. A 11 megoperált csípő esetében a műtéti lelet minden alkalommal igazolta a CT-vizsgálat segítségével történő tervezést. A CT-felvételek alapján protetizálhatónak ítélt csípők mindegyikébe sikeresen beültethető volt a protézis
csípő CT, protézis beültetés, szekunder coxarthrosis, coxarthrosis, Osteoarthrosis, Protézis, arthroplastica, Femur | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 1998 ;41(3):215-222   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Kiss, J.; Mersich, I.; Perlaky, Gy.
04.pdf - Megnyitás/Mentés (214.08 KB byte)
| csípő CT, protézis beültetés, szekunder coxarthrosis, coxarthrosis, Osteoarthrosis, Protézis, arthroplastica, Femur
2002-07-08 18:26:29
Vissza


hírdetés

A csípő- és térdprotézis-műtétekről

Manapság egyre nő a csípő- és térdműtétek száma, és számuk emelkedést mutat. Anyáink és nagyanyáink 70 éves korukban kerültek az ortopéd sebészhez, hogy új ízületet kapjanak, és a műtétet az tette szükségessé, hogy már bottal is csak nehezen tudtak járni, sőt, sokan kerekes székbe kényszerültek.


Csípőizületi protézis műtét

A csípőizület kopása a felnőtt lakosság jelentős részét érinti, nőknél gyakoribb. Az életkor előrehaladtával gyakrabban fordul elő.


Bionikus szemmel újra lát

Először adták vissza részlegesen a látását egy időskori makula degenerációban szenvedő betegnek manchesteri szemészek bionikus szemprotézis beültetésével.


Bokaprotézis műtétek

A boka-lábsebészet az utóbbi két évtizedben Nyugat-Európában és Amerikában külön szakterületté vált. Az évek óta rutinszerű csípő-, térd- és vállprotézis műtétek mellett idén áprilisban elindult a bokaízületi felszínpótló protézis program, Magyarországon elsőként a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján – mondja dr. Rodler Endre, a klinika boka-lábsebész főorvosa.


Keményen lobbiznak az USA-ban az ízületi protéziseket gyártó cégek

Nagy pénzek vándorolnak az amerikai orvosok zsebébe a ízületi protéziseket gyártó cégektől, akik az idén több mint 200 millió dollárt fizettek ki orvosoknak és kórházaknak, állapította meg egy szövetségi ügyészi vizsgálat.


hírdetés

Web Design & Development Prowebshop