Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

A teljes körű ultrahangos csípőszűréssel szerzett tapasztalataink

A szerzők 1997. szeptembertől 1999. decemberig teljes körű ultrahangos csípőszűrést végeztek 5620 Debrecenben született csecsemőn. Az 1265 rizikócsoportú csecsemőt 4-6 hetes korban vizsgálták, közülük 72-t pozitív fizikális vizsgálati lelet alapján, 1109-et pozitív anamnézis miatt küldtek vizsgálatra, míg 84 csecsemőnél pozitív vizsgálati lelet és pozitív anamnézis is fenn állt. Graf szonográfiás kritériumai szerint a rizikócsoportból 23 csecsemőt vettek kezelésbe (a teljes vizsgálati anyag 0,4%-a), közülük 8 eset az első vizsgálatkor IUa csoportú volt. A 23 esetből 70%-ban, 16 csecsemőnél volt klinikai vizsgálati eltérés. 10-12 hetes korban vizsgálták a többi 4355 csecsemőt, akiknél a gyermekorvosok nem találtak kóros eltérést fizikális vizsgálattal, és az anamnézis is negatív volt. A szonográfiás lelet alapján ezek közül 17 csecsemőt kellett kezelésbe venni, a teljes vizsgálati anyag 0,3%-át. Ezek közül intézetünk orvosai 9 esetben találtak klinikai eltérést, de 8 esetben egyáltalán nem volt fizikális jele a dysplasiának. Ez az összes kezelt eset 20%-át tette ki. Az összesen kezelésbe vett 40 (0,7%) csecsemőből 57,5%, 23 került ki a rizikócsoportból, míg 42,5%-ot, 17 esetet a teljes körűvé bővített szonográfiás szűrés derített fel. Összesen 15 csecsemőnél alapulta dysplasia diagnózisa kizárólag a szonográfiás vizsgálaton. A 165 klinikai vizsgálattal pozitív esetből csak 25 bizonyult szonográfiával kezelésre szorulónak. A szerzők szükségesnek tartják a klinikai tünetmentes esetek földerítésére a teljes körű szonográfiás szűrővizsgálatot
ultrahang, csípőficam, Születési rendellenesség, újszülöttek szűrése, csípőízület - növekedés és fejlődés, , csípÅ‘ficam | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2002 ;45(3):216-222   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Soltész, I.; Fazekas, K.; Mizsák, L.; Szepesi, K.

Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Általános Orvostudományi Kar Ortopédiai Klinika

soltesz.pdf - Megnyitás/Mentés (146.48 KB byte)
| ultrahang, csípőficam, születési rendellenesség, újszülöttek szűrése, csípőízület - növekedés és fejlődés,
2002-10-09 12:31:07
Vissza


Anafilaxia

Az anafilaxia egy akut, általános, gyakran súlyos, életveszélyes allergiás reakció, amely olyan személyekben jelentkezik, akik előzőleg érzékennyé váltak (szenzibilizálódtak) egy allergénre, és ugyanazzal az allergénnel újra találkoznak. Anafilaxiát bármely allergén okozhat.


Irányelvek a rovarcsípés okozta allergiás reakciók kezelésére

A nyári meleg kicsalja az embereket a szabadba, és ennek a rovarok is örülnek, ám ezzel együtt itt van a rovarcsípések szezonja is. Becslések szerint az amerikaiak 10-15 százalékánál lépnek fel allergiás reakciók, az ő megsegítésükre dolgozta ki az American Academy of Allergy, Asthma and Immunology (AAAAI) a csípések okozta reakciók kezelésének irányelveit.


A COVID-19-ben szenvedő anyák nyugodtan szoptathatnak

Nincs bizonyíték arra, hogy a SARS-CoV-2-vel fertőzött anyák szoptatással továbadnák a vírust gyermeküknek. Erről számolnak be az orvosok a Pediatric Research szaklapban (2022; DOI: 10.1038/s41390-021-01902-y ).


Napi kétszázezer is lehet az új fertőzött Izraelben

Izraelben napi kétszázezer is lehetett kedden az új fertőzöttek valódi száma Nachman As professzor, szerint a járvány csúcsidőszakában.


Web Design & Development Prowebshop