Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

Csípőízületi totál endoprotézis-beültetés lehetőségei csípőkörüli osteotomiát követően

Korábban külföldön és hazánkban egyaránt gyakran történtek csípőkörüli osteotomiák a coxarthrosis műtéti kezeléseként, ezért napjainkban fontos kérdés az ilyen műtéteket követő csípőízületi endoprotetizálás lehetősége. A POTE Ortopédiai Klinlkáján 1987 és 1997 között 49 beteg 59 csípőjén történt beültetés megelőző femurilletve medence osteotomia után. Szerzők 34 beteg 42 csípőjét vizsgálták felül átlagosan 13,6 évvel az osteotomia, illetve 4,1 évvel a protézis beültetés után 1997-ben. Az osteotomia általában átmeneti panaszmentességet eredményezett, a betegek többsége azonban lényegesen jobb szubjektív állapotról számolt be a protézis implantáció után. A beteganyagon elért jó posztoperatív eredményekkel és a tapasztalt alacsony szövődmény rátával szerzők demonstrálják, hogy a protézis beültetés kellő óvatossággal biztonságosan elvégezhető különböző osteotomiákat követően is
arthroplasty, coxarthrosis, eredmények, hip osteoarthritis, hip replacement, osteotomia, osteotomy, protézis implantáció, results, Protézis, protézis beültetés | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 1999 ;42(2):109-116   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Than, P.; Bellyei, Á.; Vermes, Cs.
05.pdf - Megnyitás/Mentés (628.81 KB byte)
| arthroplasty, coxarthrosis, eredmények, hip osteoarthritis, hip replacement, osteotomia, osteotomy, protézis implantáció, results, Protézis, protézis beültetés
2002-07-08 18:29:22
Vissza


hírdetés

A csípő- és térdprotézis-műtétekről

Manapság egyre nő a csípő- és térdműtétek száma, és számuk emelkedést mutat. Anyáink és nagyanyáink 70 éves korukban kerültek az ortopéd sebészhez, hogy új ízületet kapjanak, és a műtétet az tette szükségessé, hogy már bottal is csak nehezen tudtak járni, sőt, sokan kerekes székbe kényszerültek.


Csípőizületi protézis műtét

A csípőizület kopása a felnőtt lakosság jelentős részét érinti, nőknél gyakoribb. Az életkor előrehaladtával gyakrabban fordul elő.


Bionikus szemmel újra lát

Először adták vissza részlegesen a látását egy időskori makula degenerációban szenvedő betegnek manchesteri szemészek bionikus szemprotézis beültetésével.


Bokaprotézis műtétek

A boka-lábsebészet az utóbbi két évtizedben Nyugat-Európában és Amerikában külön szakterületté vált. Az évek óta rutinszerű csípő-, térd- és vállprotézis műtétek mellett idén áprilisban elindult a bokaízületi felszínpótló protézis program, Magyarországon elsőként a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján – mondja dr. Rodler Endre, a klinika boka-lábsebész főorvosa.


Keményen lobbiznak az USA-ban az ízületi protéziseket gyártó cégek

Nagy pénzek vándorolnak az amerikai orvosok zsebébe a ízületi protéziseket gyártó cégektől, akik az idén több mint 200 millió dollárt fizettek ki orvosoknak és kórházaknak, állapította meg egy szövetségi ügyészi vizsgálat.


hírdetés

Web Design & Development Prowebshop