Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

A Mazabraud-szindróma

A fibrosus dysplasia és az intramuscularis myxoma együttes előfordulását nevezik Mazabraud-szindrómának. A kórkép rendkívül ritka, mintegy két tucat Mazabraud szindrómás betegről számoltak be az irodalomban ezidáig. Rendszerint polyostoticus fibrosus dysplasiás nőbetegeknél jelentkeznek az érintett csontok körüli izomzatban multifokális intramuscularis myxomák, melyek kezelés nélkül enormis méreteket érhetnek el. Endokrin rendellenességek is társulhatnak a szindrómához. Bár az irodalomban leírják osteosarcoma, fibrosarcoma kialakulását a fibrosus dysplasia talaján e kórképben is, a szerzők saját eseteiknél a hosszú utánkövetési idő alatt (átlag 31 év) sem észleltek malignus transzformációt
fibrosus dysplasia, intramuscular myxoma, intramuscularis myxoma, osteosarcoma, csontok | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 1998 ;41(2):174-180   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Antal, I.; Rahóty, P.; Szendrői, M.
11.pdf - Megnyitás/Mentés (245.77 KB byte)
| fibrosus dysplasia, intramuscular myxoma, intramuscularis myxoma, osteosarcoma, csontok
2002-07-08 18:26:17
Vissza


Kétséges a D-vitamin csontvédő hatása

Kétségbe vonta a D-vitamin csontvédő hatását egészséges emberek esetében egy új, átfogó új-zélandi kutatás.


Hogyan jusson a szervezetünk D-vitaminhoz?

D-vitaminra elsősorban az egészséges csontok miatt van szükség, de egyes kutatások szerint a D-vitamin a nátha ellen is véd, és a depresszióval is fölveszi a harcot.


Okoz-e tüneteket a D-vitamin hiánya?

A D-vitamin hiány csontfájdalommal és izomgyengeséggel járhat, az enyhe mértékű hiány azonban nem feltétlenül jelentkezik tünetek formájában.


Web Design & Development Prowebshop