Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

A csípőtáji törések epidemiológiai vizsgálatának jelentősége

Az osteoporosisra jellemző három nagy töréscsoport;a típusos radius törések, a csigolyatörések valamint a csípőtáji törések;közül egyértelműen a csípőtáji törések alkotják a legnagyobb jelentőségű csoportot. Ennek oka, hogy többségük jól meghatározható és bizonyított összefüggésben áll az osteoporosissal és mint ennek szövődménye egy adott populáción belül a csontritkulás prevalenciájának megbízható mutatója. A kiemelt jelentőség további bizonyítéka igen magas és évről évre növekvő számarányuk valamint ezen törések következtében jelentkező rendkívül magas mortalitás. A jelentőséget okozó tényezők között szerepelnek ezen töréseknek az egyén és közvetlen környezete szintjén illetve az egészségügyi ellátás szintjén jelentkező súlyos következményei. Az előbbi csoportban szerepelnek az életminőséget befolyásoló rehabilitációs és szociális problémák, míg az utóbbiban az ellátás igen magas költségei valamint a teljes körű rehabilitáció megoldatlansága. A szerzők által elkezdett epidemiológiai vizsgálat az általuk ajánlott formában azon túl, hogy országos hiányt pótolva hazánk adatait nemzetközi összehasonlításra alkalmassá teszi, lehetőséget nyújt a fokozott kockázatú csoportok felismerésére és jellemzésére, közelebb vihet a törések etiopatogenezisének pontosabb megismeréséhez, lehetővé teszi populációs trendek felismerését és elemzését valamint az alkalmazott terápiás módszerek hatékonyságának vizsgálatát és lehetőséget nyújt az osteoporotikus törések populációs méretű megelőzésének elősegítésére
csípőtáji törések, mortalitás., osteoporosis, prevalencia, Hip fractures, Hip Fracture, Radius, rehabilitáció | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 1999 ;42(1):61-66   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Balogh, Á.; Józsa, Zs.
11.pdf - Megnyitás/Mentés (264.99 KB byte)
| csípőtáji törések, mortalitás., osteoporosis, prevalencia, Hip fractures, Hip Fracture, Radius, rehabilitáció
2002-07-08 18:29:02
Vissza


A csontritkulás diétás megelőzése

A csontritkulás a felnőtt lakosság jelentős hányadát érinti, a nőket legalább háromszor olyan gyakran, illetve náluk általában súlyosabb lefolyású, mint a férfiaknál. Kialakulásában jelentős szerepe van a helytelen táplálkozásnak - részben az elégtelen kalciumbevitelnek - és a helytelen életmódnak.


Csípőtáji törések

Az egyik leggyakoribb sérülés, mely kizárólag műtéttel kezelhető eredményesen. A combnyakon, a tokon belül keletkező sérülés a combnyaktörés, a tokon kívül a combcsont felső végén létrejövő törést pertrochanter törésnek nevezzük. Lényeges a két törésforma megkülönböztetése, mert más a gyógyhajlam és a műtéti megoldás is.


Az osteoporosis tünetei és diagnosztikája

A kor előrehaladtával a csontszerkezet folyamatos átépülése a csontbontás irányába tolódik el. Ez a folyamat egy bizonyos ponton oda vezet, hogy a csontgerendák elvékonyodnak, folytonosságuk helyenként megszakad, és már kis fizikai behatásra is csonttörések lépnek fel. Ezt az állapotot nevezzük csontritkulásnak vagy osteoporosisnak.


Szívműtét után

A műtőből a betegek az intenzív osztályra kerülnek, ahol az első órákban a légzést lélegeztető gép biztosítja. Erre azért van szükség, mert a beteg önálló lélegzésre - az altatás elhúzódó hatása miatt - az első időben nem képes.


Tanácsok a csontritkulás megelőzésére

Mit tegyünk, hogy megelőzzük a betegséggel járó, évekig tartó fájdalmakat, az egyre nagyobb számban előforduló csigolya-, csípőtáji, alkar- és combnyaktöréseket?


Web Design & Development Prowebshop