Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

A térdízületi teljes felszínpótló protézis eredményei klinikánkon

A modern ortopédia legfontosabb vívmányai közé tartozik a térdízület degeneratív megbetegedéseinek kezelése endoprotézisekkel. Ezek egyik leggyakrabban alkalmazott fajtája a total condylaris térdízületi protézis, mely a POTE Ortopédiai Klinikáján 1993 és 1997 között 214 beteg 250 térdébe került beültetésre. A patellofemorális ízület osteoarthrosisának ellátására ezen beavatkozások során 25 esetben patella gombprotézis beültetés, 20 esetben pedig patellectomia történt. A betegek nagyobb részénél (205 térd) egy, a nemzetközi gyakorlatban kevésbé alkalmazott megoldás, a patella spongializációja történt. Közleményükben a szerzők beszámolnak az 1997-ben, átlagban 25 hónappal a műtét után elvégzett kontroll vizsgálatok során észlelt eredményeikről. A térd mozgástartományának műtétet követő relatíve mérsékelt növekedése mellett a szubjektív megítélés terén jelentős javulást regisztráltak. Betegeik 90 százaléka az eredménnyel elégedett volt, 86 százalékuk segédeszköz nélkül, vagy egy bottal járt, 89 százalékuk fájdalommentes volt és egyáltalán nem használt fájdalomcsillapítót. 9 térd esetén (3,6%) észleltek sebészi szövődményt ezek közül 8-nál történtek különböző revíziós műtétek
knee endoprosthesis, patella spongialisatio, patella spongializáció, results, térdízületi endoprotetika, total condylar prosthesis, total condylaris protézis, Protézis, Ortopédia, Térdízület, Patella | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 1998 ;41(4):319-326   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Than, P.; Bellyei, Á.; Halmai, V.
06.pdf - Megnyitás/Mentés (248.12 KB byte)
| knee endoprosthesis, patella spongialisatio, patella spongializáció, results, térdízületi endoprotetika, total condylar prosthesis, total condylaris protézis, Protézis, Ortopédia, Térdízület, Patella
2002-07-08 18:27:21
Vissza


hírdetés

Térdízületi sérülések, elváltozások

Az alábbiakban részletes tájékoztatás található a térdsérülésekről és elváltozásokról, a kivizsgálás menetéről és a térdízületi artroszkópiáról


A csípő- és térdprotézis-műtétekről

Manapság egyre nő a csípő- és térdműtétek száma, és számuk emelkedést mutat. Anyáink és nagyanyáink 70 éves korukban kerültek az ortopéd sebészhez, hogy új ízületet kapjanak, és a műtétet az tette szükségessé, hogy már bottal is csak nehezen tudtak járni, sőt, sokan kerekes székbe kényszerültek.


Csípőizületi protézis műtét

A csípőizület kopása a felnőtt lakosság jelentős részét érinti, nőknél gyakoribb. Az életkor előrehaladtával gyakrabban fordul elő.


Tények és tévhitek a gyerekcipőkről

Zárt sarok, vastag és rugalmas talp – ezek a legfőbb tulajdonságai az ideális gyerekcipőnek és csizmáknak. Vásárlásakor is elsősorban ezeket a szempontokat kell figyelembe venni.


Bionikus szemmel újra lát

Először adták vissza részlegesen a látását egy időskori makula degenerációban szenvedő betegnek manchesteri szemészek bionikus szemprotézis beültetésével.


hírdetés

Web Design & Development Prowebshop