Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

Lumbális semiflexibilis gerincimplantátum biomechanikai vizsgálata

A szerzők hátsó semiflexibilis gerinc implantátum biomechanikai vizsgálatát végezték. A vizsgálatokhoz 10 db, L3-S2 szegmentumokat magába foglaló kadáver gerincszakaszt alkalmaztak. A különböző síkokban a felső csigolyatest transzlációs, illetve rotációs elmozdulását mérték. Az erőbehatás minden esetben az L3 csigolyát érintette, és tiszta nyomatékot fejtett ki flexiós-, extenziós-, lateral-flexiós-, illetve rotációs irányban. A nyomatékot 1 és 10 Nm között, 1 Nm-es fokozatokkal növelték. Minden terhelési ciklust kétszer ismételtek meg és a kiértékeléshez mindig a második ciklus adatait használták fel. A terhelésre létrejövő elmozdulásból csupán az erőbehatás irányában létrejövő mérési eredményeket dolgozták fel. A vizsgálatokat először intakt gerinc szegmentumokon, majd az L3-S1 szegmentumok között instrumentált gerincen végezték. A mozgási paraméterek közül a mozgásterjedelmet vizsgálták. A mérési eredmények statisztikai értékeléséhez egymintás t-próbát alkalmaztak. A különbséget p<0,05 esetén tekintették szignifikánsnak. A különböző irányokban, maximális nyomatékra (10 Nm) létrejövő transzlációs és rotációs elmozdulások az instrumentálást követően minden irányban szignifikáns csökkenést mutattak az intakt állapothoz képest (p<0,05). A vizsgálatok során az alkalmazott terhelésre sem a gerincpreparátumok károsodását, sem a vizsgált implantátum törését nem észlelték. A vizsgált implantátum a flexibilitási teszt alapján a rögzített gerinc szegmentumok megfelelő stabilitását biztosította lateral-flexiós, axiális rotációs és flexiós irányokban. Az extenziós irányú mobilitás az előzőekhez viszonyítva lényegesen nagyobbnak bizonyult, mely az implantátumnak flexibilis jelleget kölcsönöz.
Gerincfúzió - Instrumentáció, Lumbális gerinc - Fiziológia, Belső rögzítők, Ortopédiai rögzítők, biomechanika, Kadáver, stressz, mechanikai, , belsÅ‘ rögzítÅ‘k | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2003 ;46(2):102-108   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Domán, I.; Rajnics, P.; Orbán, F.; Jankó, L.; Illés, T.

Pécsi Tudományegyetem Ortopédiai Klinika; Dél-Dunántúli Kooperációs és Kutatási Központ Biomechanikai Laboratórium

doman.pdf - Megnyitás/Mentés (172.05 KB byte)
| Gerincfúzió - Instrumentáció, Lumbális gerinc - Fiziológia, Belső rögzítők, Ortopédiai rögzítők, Biomechanika, Kadáver, Stressz, mechanikai,
2003-07-02 12:47:38
Vissza


Web Design & Development Prowebshop