Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

Antibiotikus spacer alkalmazása szeptikus szövődménnyel járó csípőtáji törések kezelésében - Előzetes közlemény

Az antibiotikus spacer-t kiterjedten alkalmazzák coxitis és szeptikus csípőprothesisek kezelésére. Mégis az elérhető irodalomban nem találtunk közlést alkalmazásáról combnyaktörés osteosynthesisét követő infekt állapotban. A fedett repozíció és minimálisan invazív fixálás (például kanülált csavarozás)ma a combnyaktörés ellátásának választott módszere. Ennek az eljárásnak hozzávetőlegesen 2%az infekciós szövődménye. A fertőzött combnyak szintézist a rögzítő fémanyag eltávolításával, úgynevezett Girdlestone-csípő kialakításával, alapos kitakarítással és lokális, valamint általános antibiotikus kezeléssel gyógyítjuk. Ez a kezelés azonban akadályozza az amúgy is elesett, idős betegek mobilizálását és a későbbi protetizálás esélye csekély, a prognózis rossz és a rehabilitáció nehézkes vagy kérdéses. Ezért olyan eljárást kerestünk, amely egyszerre felel meg mindkét kritériumnak, vagyis terápiás hatású és egyben lehetővé teszi a korai rehabilitációt. Eredményeink alapján az antibiotikus spacer-t ajánljuk választandó eljárásnak a fertőzött csípőtáji törések kezelésére. A módszer nemcsak a fertőzés gyors visszaszorítását biztosítja, hanem távtartóként (spacer) sokkal ideálisabb anatómiai feltételt teremt egy későbbi TEP-beültetéshez. Egyidejűleg lehetőséget kínál a korai mobilizációra és rehabilitációra, valamint a betegek korai emisszióját elősegíti. Az antibiotikus spacer jelentősen javította ezen súlyos betegcsoport prognózisát.
Csípőtáji törések - Szövődmények, Debridement, gyógyszeres kezelés, arthroplastica, csípő, Csípőprotézis, Protézisek és implantátumok, posztoperatív komplikációk, , csípÅ‘ | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2004 ;47(3):189-194   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Juhász, L.; Detre, Z.; Magyar, M.; Nemes, J.

Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház, Traumatológiai Osztály

03_juhasz.pdf - Megnyitás/Mentés (332.70 KB byte)
| Csípőtáji törések - Szövődmények, Debridement, Gyógyszeres kezelés, Arthroplastica, csípő, Csípőprotézis, Protézisek és implantátumok, Posztoperatív komplikációk,
2004-10-27 10:44:54
Vissza


hírdetés

Mit együnk nyáron, és mit ne?

Sajnos, csak mítosz az, hogy nyáron többet mozgunk és egészségesebben étkezünk.


Veszélyhelyzet van Izraelben

Veszélyhelyzet van Izraelben a koronavírus-járvány erőteljes terjedése miatt - jelentette ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök a vasárnapi kormányülésen, megduplázódik a súlyos betegek száma.


Véletlen (?!) - Nyári balesetek

A nyár sok örömet nyújthat mindenkinek, de ami az egyik pillanatban még szórakozás, az a másikban már enyhébb, vagy súlyosabb baleset forrása lehet!


Ki nyer ma?

Koronavírus fertőzési versenyeket rendeznek kollégiumi diákok az Egyesült Államok egyik városában, ráadásul nevezési díjat is szednek.


A nyirokcsomó érintettséggel járó betegségekről

Gyakran előforduló eset nyirokcsomó megnagyobbodással járó betegség kapcsán, hogy a páciens a kezelés kezdetén, vagy néhány hónap eltelte után levonja a következtetést saját sorsára vonatkozóan:


hírdetés

Web Design & Development Prowebshop