Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

Autológ transzfúzió jelentősége az elektív műtéteknél

A nagyobb sebészi beavatkozások jelentős vérveszteséggel járnak. E vérveszteség pótlása évről évre növeli a vérbankoknál jelentkező transzfúziós igényt. A vér pótlásának alapvetően két forrása lehet: saját vér (autológ transzfúzió) és idegen vér (homológ transzfúzió). A szerzők elemzik a két eljárás előnyeit és hátrányait, és az irodalmi hivatkozások és saját tapasztalatuk alapján, ha a feltételek engedik, az autológ transzfúzió alkalmazását tartják célszerűnek.
vértranszfúzió, autológ, Ortopédia, | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2004 ;47(4):285-292   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Faluhelyi, A.; Vajda, A.; Bakó, E.

Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Ortopédiai Klinika

06_faluhelyi.pdf - Megnyitás/Mentés (324.76 KB byte)
| Vértranszfúzió, autológ, Ortopédia,
2005-01-17 18:09:12
Vissza


hírdetés

Tájékoztatás a kínai és az orosz vakcináról

Az alábbi tájékoztatót a háziorvosok kapták a tisztifőorvos asszony aláírásával.


Vakcinák és a dél-afrikai variáns

Rendkívül hatékony a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinája is a koronavírus brit variánsával, de kevésbé a dél-afrikaival szemben.


A németek több mint egyharmada nem bízik az AstraZeneca-féle oltásban

A német lakosság több mint egyharmada nem adatná be magának az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca védőoltást egy felmérés szerint.


A COVID-19-en átesettek hosszú távon immunisak

A 2020 tavaszán a világjárvány kitörésének egyik európai gócpontjának számító tiroli Ischgl település lakóinak körében végzett átfogó kutatás bizonyítja a COVID-19-en átesettek hosszú távú immunitását. Az erre vonatkozó vizsgálat eredményeit csütörtökön közölte az Innsbrucki Orvostudományi Egyetem.


Az anyatej és az immunrendszer

Az anyatejjel táplált babák immunrendszerében életük első három hetében sokkal több szabályozó T-sejt jelenik meg, mint a tápszeres babákéban.


hírdetés

Web Design & Development Prowebshop