Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

A könyökízületi artroszkópia és a nervus radialis

A szerzők irodalmi adatok alapján rövid áttekintést adnak a könyökízületi artroszkópia történetéről, indikációiról. Saját készítésű könyöktáji metszetek és preparátumok alapján speciálisan a könyökízületi artroszkópia szempontjainak figyelembevételével adnak áttekintést a nervus radialis könyöktáji topográfiájáról. Demonstrálják a nervus radialis az alkar pronatiója és supinatiója során bekövetkező helyzetváltozását feltöltött könyökízületi készítmények metszetein. Megállapítják, hogy a nervus radialis a könyökízület pronált helyzetében az ízületi toktól ventral felé távolabbra és medialisabb helyzetbe kerül a supinált helyzethez képest. Ajánlásokat tesznek iatrogen idegsérülések kockázatának csökkentésére
atrogenic nerve injuries, clinical anatomy, elbow arthroscopy, iatrogen idegsérülés, klinikai anatómia, könyökízületi artroszkópia, nervus radialis, radial nerve, artroszkópia, radialis, Arthroscopy, Könyökízület | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 1998 ;41(2):127-131   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Gál, A.; Szekeres, S.; Patonay, L.
03.pdf - Megnyitás/Mentés (236.67 KB byte)
| atrogenic nerve injuries, clinical anatomy, elbow arthroscopy, iatrogen idegsérülés, klinikai anatómia, könyökízületi artroszkópia, nervus radialis, radial nerve, artroszkópia, radialis, Arthroscopy, Könyökízület
2002-07-08 18:25:47
Vissza


Csuklóízületi artroszkópia

Az artroszkópia ízületi tükrözést jelent, minimál invazív beavatkozás, melynek célja az ízület belsejének megtekintése és, ha lehetséges, a talált elváltozások ellátása speciális műszerekkel. Az utóbbi években a térdízület és a vállízület után a csuklótájon végzik a legtöbb artroszkópiát.


Térdízületi sérülések, elváltozások

Az alábbiakban részletes tájékoztatás található a térdsérülésekről és elváltozásokról, a kivizsgálás menetéről és a térdízületi artroszkópiáról


A térdfájdalom és artroszkópia

50 éves kor felett gyakran végeznek degeneratív elváltozás (porckopás, artrózis) okozta térdfájdalom miatt artroszkópos beavatkozást, de egy új tanulmány szerint, melyet dán kutatók közöltek a British Medical Journal orvosi folyóiratban (BMJ), a műtétnek komoly kockázata van, és nincs tartós haszna.


Váll artroszkópia

A vállízület a test legsérülékenyebb ízülete, a ficamok fele a vállízületben jön létre. Bonyolultságát a rendkívül nagy mozgásterjedelem minden pontján szükséges stabilitás - az ezt biztosító mozgató- és rögzítőapparátus magyarázza.


Nem kell pihenni a könyökízület injekciós kezelése után

Svéd kutatók szerint nincs szükség az ízület pihentetésére azoknál a pácienseknél, akik a könyök ízületi hártyájának gyulladása miatt glükokortikoid kezelésben részesülnek. A tapasztalatok alapján a mozgás korlátozása nem vezet a fájdalom csökkenéséhez, a könyök működésének javulásához, vagy az életminőség javulásához.


Web Design & Development Prowebshop