Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

Kezdeti tapasztalataink holmium: YAG-laserrel az arthroszkópiában

Szerzők Holmium:YAG laser használatával végrehajtott első 30 artroszkópos műtétjük során szerzett tapasztalataikról számolnak be. Tekintettel arra, hogy hazánkban ebben a témakörben közlemény még nem jelent meg, röviden áttekintik a laser artroszkópia történetét és a laser fény élettani hatásait. Kiemelik, hogy a laser használata az artroszkópiában olyan precizitást tesz lehetővé a sebész számára, mely hagyományos technikákkal eddig nem volt elérhető. Tapasztalataik alapján, figyelemmel a nemzetközi tendenciákra is, az eljárás relatív költségigényessége ellenére úgy gondolják, hogy az artroszkópos sebészetben hamarosan Magyarországon is egyre elterjedtebbé fog válni a laser használatával kombinált műtéti technika
műtéti technika, Arthroscopy, artroszkópia | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 1999 ;42(1):451-455   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Dömötör, Z.; Palkonyay, G.
14.pdf - Megnyitás/Mentés (246.59 KB byte)
| műtéti technika, Arthroscopy, artroszkópia
2002-07-08 18:28:18
Vissza


Csuklóízületi artroszkópia

Az artroszkópia ízületi tükrözést jelent, minimál invazív beavatkozás, melynek célja az ízület belsejének megtekintése és, ha lehetséges, a talált elváltozások ellátása speciális műszerekkel. Az utóbbi években a térdízület és a vállízület után a csuklótájon végzik a legtöbb artroszkópiát.


Térdízületi sérülések, elváltozások

Az alábbiakban részletes tájékoztatás található a térdsérülésekről és elváltozásokról, a kivizsgálás menetéről és a térdízületi artroszkópiáról


A térdfájdalom és artroszkópia

50 éves kor felett gyakran végeznek degeneratív elváltozás (porckopás, artrózis) okozta térdfájdalom miatt artroszkópos beavatkozást, de egy új tanulmány szerint, melyet dán kutatók közöltek a British Medical Journal orvosi folyóiratban (BMJ), a műtétnek komoly kockázata van, és nincs tartós haszna.


Váll artroszkópia

A vállízület a test legsérülékenyebb ízülete, a ficamok fele a vállízületben jön létre. Bonyolultságát a rendkívül nagy mozgásterjedelem minden pontján szükséges stabilitás - az ezt biztosító mozgató- és rögzítőapparátus magyarázza.


Térdműtét, artroszkópia

A térdműtétek esetén általában csőtükrözéses ún. artroszkópiás eljárást alkalmazunk önállóan vagy szalagműtétek esetén nyitott műtéti eljárással kombináljuk.


Web Design & Development Prowebshop