Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

A sarokcsonttörések fedett repozíciója és percutan csavaros rögzítése

A munkaképes korú, sarokcsonttörést szenvedett betegek között a tartós vagy maradandó munkaképesség csökkenés magas aránya kiemelt fontosságú társadalmi szempontból is. A rossz funkcionális eredmények és a szövődmények magas aránya kihívást jelent a calcaneus töréseket kezelő sebész számára. A szerzők korai tapasztalatai nem műtéti kezeléssel és néhány feltárásos (ORIF) műtéttel, nem kielégítő eredménnyel és magas szövődmény aránnyal, felvetette a módszer váltásának szükségességét. A szerzők által 1996 óta alkalmazott, Zadravecz és Forgon által kifejlesztett módszerrel - fedett repozíció egy speciális, háromsíkú disztraktorral és percutan csavarozással - 79 elmozdulással járó sarokcsonttörést kezeltek 73 betegen. A betegek átlagéletkora 41 év (11-73), neme (60 férfi és 13 nő), a törés típusa (Zadravecz-beosztása szerint) lejegyzésre került. A preoperatív diagnosztika Broden sorozatfelvételeit, és az utóbbi időben, CT-t tartalmazott rutinszerűen. A műtét időpontja a 6 év során a koraitól (72 órán belül) a sürgős (6 órán belül) felé tolódott. A rehabilitáció során korai részterhelést engedélyeztek a törés típusától függően, és mozgásgyakorlatokat végeztettek. A funkcionális eredmény átlag 34 (4-72) hónap után került kiértékelésre Merle d'Aubinge pontrendszerének alkalmazásával. A vizsgálaton 52 beteg jelent meg (71%). 12% kitűnő, 57% jó, 23% elfogadható és 8% gyenge eredménnyel gyógyult. A szeptikus komplikációk aránya alacsony volt, mindössze egy felületes fertőzést észleltek, amely helyi kezelésre gyógyult. A jó eredmények magas és a szövődmények alacsony arányának tükrében, az ismertetett módszer alkalmas és ajánlható módszer az elmozdulással járó sarokcsont törések kezelésére.
Calcaneus, Sérülések, Töréskezelés, módszerek, Csavarozás, Minimál invazív ellátás | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2005 ;48(4):293-299   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Horváth, Á.; Simonka J., A.; Pintér, S.; Szabó, A.; Berki, S.; Gion, K.; Kiss, M.

Szegedi Tudományegyetem, ÁOK, Traumatológiai Klinika, Szentesi Kórház Traumatológiai Osztály, Szegedi Tudományegyetem, ÁOK, Radiológiai Klinika, Kiskunhalasi Kórház Radiológiai Osztály

05-04_01_horvath.pdf - Megnyitás/Mentés (654.55 KB byte)
| calcaneus, sérülések, töréskezelés, módszerek, csavarozás, minimál invazív ellátás
2006-01-25 19:27:53
Vissza


hírdetés

Miért olyan veszélyesek a gumilövedékek?

Ez a tömegoszlatási eszköz nem olyan ártalmatlan, mint amilyennek hangzik.


Mit tehetünk az influenza tünetei ellen?

A láz, torokfájás, orrdugulás, fájdalom és a hidegrázás – megkeseríthetik életünket. A vényre kapható vírus ellenes gyógyszerek a tüneteken is enyhíthetnek, de sok egyszerű megoldás létezik, az alábbiakban ezekről lesz szó.


Magyar fejlesztés az emberi test tökéletes feltérképezéséért

Eddig soha nem látott részletgazdagságban látható a teljes emberi test: egyedülálló térszkennert fejlesztett a magyar csapat. A Four Point Kft orvosi és mérnöki csapata által továbbfejlesztett 4D Anatomy-technológia egy merőben újszerű megjelenítést nyújt a boncolások és műtétek szimulációja során.


Tüsszentés, fulladás: meglepő módszerek a tavaszi allergia ellen

Az allergiaszezonban fellépő orrfolyás, tüsszentés, tompult agy hamarosan elkezdődik, és évről évre egyre korábban. Ez azt is jelenti, hogy egyre tovább tart a nyomorúság azok számára, akik pollenallergiásak.


Hogyan kerülhetjük el a sérüléseket a futballpályán?

Az alábbiakban a gyakori sportsérülések közül a futballpályán előfordulókra hívjuk fel a figyelmet, és szólunk a megelőzésről is.


hírdetés

Web Design & Development Prowebshop