Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

Merev csípők konverziós arthroplasticájának eredményei

A szerzők a konverziós arthroplasticák középtávú eredményeiről, a perioperatív szakban fellépő nehézségekről számolnak be. Két budapesti intézet anyagában 1993 és 2002 között 25 beteg 31 merev csípője került konverziós arthroplasticára. A betegek átlagos életkora a műtét idején 47,2 év (14-75) volt. Az átlagos utánkövetési idő 63 (14-188) hónap. Vizsgálták a szomszédos ízületek állapotát, a konverziós arthroplastica műtét időtartamát, a műtéti vérveszteséget, a perioperatív szövődményeket (luxatio, infekció, ér- és ideglaesio, korai lazulás). A 25 betegnél átlagosan 15,7 éve (3-61) vált merevvé egyik vagy mindkét csípőízülete. A csípők közül 14 vált merevvé SPA (spondilitis ankylopoetica) miatt. Az etiológiai faktorok között szerepelt még csípőficam, szeptikus csípőízületi arthritis, JCA (juvenilis chronicus arthritis) és exostosis cartilaginea multiplex. Négy esetben arthrodesis utáni csípő került műtétre. Az egyes csoportok között nem volt megfigyelhető szignifikáns különbség; spontán ankylosis és arthrodesis utáni állapot egyaránt merev csípőként volt értékelhető. A műtéti indikációt a legtöbb esetben a lumbalis gerincszakasz, illetve az azonos oldali térdízület fájdalmas panaszai jelentették. 27 cementes és 4 cement nélküli protézis került beültetésre. A műtétek átlagos ideje 110 perc volt, a perioperatív vérveszteség 1019 ml. A Harris Hip Score 34,2-ről 81,3-ra változott (p<0,01). A végtaghossz különbség 4,0 cm-ről 1,2 cm-re, a combkörfogat különbség 4,3 cm-ről 2,7 cm-re csökkent (p<0,01). Az utánkövetéskor öt esetben volt pozitív Trendelenburg-tünet. A korai posztoperatív szakban, öt esetben volt kezelést igénylő haematoma, egy esetben luxatio, egy esetben szeptikus szövődmény lépett fel, egy protézisnél steril lazulás volt radiológiailag megfigyelhető. A biztonságosan elvégezhető műtét megfelelő technikai felkészültséget igényel az operatőrtől, és célszerű még akkor elvégezni, amikor a szomszédos ízületek arthrosisa még nem alakult ki.
csípő, műtéti kezelés, ankylosis, arthroplastica, módszerek, Csípőprotézis, csípÅ‘ | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2005 ;48(4):301-307   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Zahár, Á.; Lakatos, T.; Lakatos, J.; Böröcz, I.; Végh, G.; Major, B.; Szendrői, M.

Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Ortopédiai Klinika, Budai Irgalmasrendi Kórház, Ortopédiai Osztály

05-04_02_zahar.pdf - Megnyitás/Mentés (557.23 KB byte)
| csípő, műtéti kezelés, ankylosis, műtéti kezelés, arthroplastica, csípő, módszerek, csípőprotézis, módszerek
2006-01-25 19:27:53
Vissza


Combnyaktörés

A sérülés leggyakrabban idősebb, csontritkulásban szenvedő betegeknél fordul elő, fiatalabbak esetén magasból esés vagy közúti balesetben elszenvedett közvetlen erőbehatás okoz combnyaktörést. A sérültek gyakran politraumatizáltak, és az esetek 20 százalékában combcsonttörésük is van.


Prosztatarák

A prosztatarák rendkívül gyakori, pontos oka azonban nem ismert.


Antidepresszáns, elesés, csípőtáji törés

Az antidepresszánsokat vagy opioid tartalmú gyógyszereket szedő idősebb emberek esetében több mint kétszeres a kockázata annak, hogy csípőtáji törést szenvedjenek, a Dél-Ausztráliai Egyetem (UniSA) által kiadott tanulmány szerint.


A csípő- és térdprotézis-műtétekről

Manapság egyre nő a csípő- és térdműtétek száma, és számuk emelkedést mutat. Anyáink és nagyanyáink 70 éves korukban kerültek az ortopéd sebészhez, hogy új ízületet kapjanak, és a műtétet az tette szükségessé, hogy már bottal is csak nehezen tudtak járni, sőt, sokan kerekes székbe kényszerültek.


Csípőtáji törések

Az egyik leggyakoribb sérülés, mely kizárólag műtéttel kezelhető eredményesen. A combnyakon, a tokon belül keletkező sérülés a combnyaktörés, a tokon kívül a combcsont felső végén létrejövő törést pertrochanter törésnek nevezzük. Lényeges a két törésforma megkülönböztetése, mert más a gyógyhajlam és a műtéti megoldás is.


Web Design & Development Prowebshop