Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

Csípőprotézis beültetés szűk térviszonyok között

A csípőízületi endoprotetika fejlődésével olyan műtétek elvégzésére is lehetőség nyílik napjainkban, amelyek korábban a technikai és személyi feltételek hiányában nem, vagy csak nehezen voltak megoldhatók. Jelen közleményükben a szerzők klinikai tapasztalataikról számolnak be olyan primer és szekunder csípőprotézis beültetések eseteinél, ahol az implantációt a "szűk", feszes ízületi viszonyok nagymértékben megnehezítették. Ismertetik ezen állapotok lehetséges okait, az általuk ezen műtétek során alkalmazott megoldási lehetőségeket, amelyekkel térnyerés, majd ezt követően a protetizálás lehetővé vált. Beteganyagukban 11 beteg 13 csípőjén hajtottak végre műtétet. Három éves átlagos utánkövetéssel meghatározták a Harris Hip Score értékeket, amelynek átlagos értéke 71 pont volt. Az eredmények ismertetését követően a szerzők áttekintik a témával kapcsolatos irodalmat.
Csípőízület, Abnormalitás, arthroplastica, csípő, módszerek, csípőízület, csípÅ‘ | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2005 ;48(4):309-314   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Horváth, G.; Bellyei, Á.; Than, P.

Pécsi Tudományegyetem, OEC, ÁOK, Ortopédiai Klinika

05-04_03_horvath.pdf - Megnyitás/Mentés (488.72 KB byte)
| csípőízület, abnormalitás, arthroplastica, csípő, módszerek
2006-01-25 19:27:53
Vissza


hírdetés

Combnyaktörés

A sérülés leggyakrabban idősebb, csontritkulásban szenvedő betegeknél fordul elő, fiatalabbak esetén magasból esés vagy közúti balesetben elszenvedett közvetlen erőbehatás okoz combnyaktörést. A sérültek gyakran politraumatizáltak, és az esetek 20 százalékában combcsonttörésük is van.


Antidepresszáns, elesés, csípőtáji törés

Az antidepresszánsokat vagy opioid tartalmú gyógyszereket szedő idősebb emberek esetében több mint kétszeres a kockázata annak, hogy csípőtáji törést szenvedjenek, a Dél-Ausztráliai Egyetem (UniSA) által kiadott tanulmány szerint.


A csípő- és térdprotézis-műtétekről

Manapság egyre nő a csípő- és térdműtétek száma, és számuk emelkedést mutat. Anyáink és nagyanyáink 70 éves korukban kerültek az ortopéd sebészhez, hogy új ízületet kapjanak, és a műtétet az tette szükségessé, hogy már bottal is csak nehezen tudtak járni, sőt, sokan kerekes székbe kényszerültek.


Csípőtáji törések

Az egyik leggyakoribb sérülés, mely kizárólag műtéttel kezelhető eredményesen. A combnyakon, a tokon belül keletkező sérülés a combnyaktörés, a tokon kívül a combcsont felső végén létrejövő törést pertrochanter törésnek nevezzük. Lényeges a két törésforma megkülönböztetése, mert más a gyógyhajlam és a műtéti megoldás is.


Mit tehetünk az influenza tünetei ellen?

A láz, torokfájás, orrdugulás, fájdalom és a hidegrázás – megkeseríthetik életünket. A vényre kapható vírus ellenes gyógyszerek a tüneteken is enyhíthetnek, de sok egyszerű megoldás létezik, az alábbiakban ezekről lesz szó.


hírdetés

Web Design & Development Prowebshop