Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

Rekonstrukciós műtétek felső végtagon tetraplegiás betegeknél

Tanulmányukban a szerzők ismertetik a tricepspótlás lehetőségeit tetraplegiás betegeknél. Áttekintik az általuk 14 felső végtagon 11 betegen, hátsó deltaizom-triceps áthelyezéssel végzett könyöknyújtó műtétek eredményeit. 2002 és 2004 között 18 tetraplegiás betegen (4 nő, 14 férfi, átlagéletkor 34 év) 29 felső végtagi rekonstrukciós műtétet végeztek, amelyből 14 esetben történt tricepspótlás, 15 esetben pedig fogásjavító műtét. A sérülés és az első műtét között 1-től 27 év telt el. Valamennyi beteg C4-C7 csigolya magasságában szenvedett nyaki gerincsérülést, nemzetközi klasszifikáció szerint Ocu 3-7 csoportba voltak besorolhatók. A szerzők által végzett tricepspótló műtét után az átlagos utánkövetési idő 8 (3-26) hónap volt. A 14 operált felső végtagon a könyöknyújtás ereje szignifikánsan nőtt gravitáció ellen: 4+ (n=8), 4 (n=2), 3 (n=4). Valamennyi beteg sikeresnek ítélte a műtéti eredményt, és a másik oldali végtagjukon is szeretnék elvégeztetni ugyanezt a műtétet. Három betegen már mindkét felső végtagon megtörtént a tricepspótló műtét. Egy végtagon észleltek felületes infekciót, amelyet egy subcutan fonal okozott. Varratelégtelenség egy transzponált ínnál sem volt. A tetraplegiás betegeknél, amennyiben a triceps izomereje kisebb, mint 2 MRC (Medical Research Council), a hátsó deltaizom-triceps ínáthelyezéses műtéttel eredményesen rekonstruálható az aktív könyöknyújtás.
Nyaki gerinc sérülés, Gerincvelő sérülés, rehabilitáció, ínáthelyezés, Quadriplegia, felső végtag, műtéti kezelés, Könyökízület, fiziopatológia, Rekonstruktív sebészet, módszerek, könyökízület | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2005 ;48(4):323-329   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Turcsányi, I.; Jan, F.; Renner, A.; Nagy, A.; Farkas, Cs.

Nyíregyházi Jósa András Megyei Kórház Ortopédiai Osztály, Sahlgrenska Egyetem, Svédország, Göteborg, Kézsebészeti és Gerincsebészeti Klinika, Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet

05-04_05_turcsanyi.pdf - Megnyitás/Mentés (623.58 KB byte)
| nyaki gerinc sérülés, gerincvelő sérülés, rehabilitáció, ínáthelyezés, quadriplegia, rehabilitáció, felső végtag, műtéti kezelés, könyökízület, fiziopatológia, rekonstruktív sebészet, módszerek
2006-01-25 19:27:53
Vissza


hírdetés

Prosztatarák

A prosztatarák rendkívül gyakori, pontos oka azonban nem ismert.


Mit tehetünk az influenza tünetei ellen?

A láz, torokfájás, orrdugulás, fájdalom és a hidegrázás – megkeseríthetik életünket. A vényre kapható vírus ellenes gyógyszerek a tüneteken is enyhíthetnek, de sok egyszerű megoldás létezik, az alábbiakban ezekről lesz szó.


Méhnyakrák: a laparoszkópia eredményei rosszabbak

A méhnyakrák hagyományos műtétje után kisebb a halálozási arány, mint az minimál invazív laparoszkópiás műtétnél. Két új tanulmány dolgozta fel a műtéti eredményeket, a cikkek a New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban jelentek meg.


Szívműtét után

A műtőből a betegek az intenzív osztályra kerülnek, ahol az első órákban a légzést lélegeztető gép biztosítja. Erre azért van szükség, mert a beteg önálló lélegzésre - az altatás elhúzódó hatása miatt - az első időben nem képes.


Újra kezd járni a bénult beteg

Számítógép alakítja át a gondolatokat járássá egy deréktól lefelé bénult kaliforniai férfinál. A technológiát ismertető tanulmány a Journal of Neuroengineering and Rehabilitation című szaklapban jelent meg, a portálon láthatók a 28 éves férfi lassú, bizonytalan léptei.


hírdetés

Web Design & Development Prowebshop