Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

Az emberi csigolyaközti porckorong vizsgálata kalorimetriával

Az intervertebralis discus degeneráció az ortopédiai alapkutatások évtizedek óta vizsgált területe. A problémakör tanulmányozására a vizsgálati módszerek széles spektruma alkalmazható, a vonatkozó szakirodalom igen kiterjedt. A jelen tanulmányban a szerzők vizsgálták az intervertebralis discust a kalorimetria módszerének segítségével, amely metódus orvosbiológiai felhasználása az elmúlt években kezdődött meg. Kadáver eredetű, egészségesnek tekintett és degeneratív mintákon végzett mérések igazolták, hogy a kalorimetria alkalmazható az intervertebralis discus degeneráció kutatásában. A munkacsoport felállította az egészséges humán discus kalorimetriás standardjait, kimutatta az intakt és degeneratív minták közötti különbségeket, valamint meghatározta a degeneráció különböző stádiumainak megfelelő karakterisztikus kalorimetriás adatokat. Az észlelt termodinamikai effektusok lehetséges okainak magyarázata mellett, a szerzők kitérnek a jövőbeni kutatási irányvonalakra és a módszer gyakorlati alkalmazhatóságának lehetőségeire.
intervertebralis discus, fiziopatológia, termográfia, módszerek, kalorimetria, kadáver TO: The investigation of the intervertebral disc degeneration is present in the orthopaedic basic research since decades. There are broad varieties of d | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2005 ;48(4):330-339   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Vermes, Cs.; Czipri, M.; Horváth, G.; Dömös, P.; Gazsó, I.

Pécsi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Ortopédiai Klinika

05-04_06_vermes.pdf - Megnyitás/Mentés (715.82 KB byte)
| intervertebralis discus, fiziopatológia, termográfia, módszerek, kalorimetria, módszerek, kadáver TO: The investigation of the intervertebral disc degeneration is present in the orthopaedic basic research since decades. There are broad varieties of d
2006-01-25 19:27:54
Vissza


hírdetés

Mit tehetünk az influenza tünetei ellen?

A láz, torokfájás, orrdugulás, fájdalom és a hidegrázás – megkeseríthetik életünket. A vényre kapható vírus ellenes gyógyszerek a tüneteken is enyhíthetnek, de sok egyszerű megoldás létezik, az alábbiakban ezekről lesz szó.


Magyar fejlesztés az emberi test tökéletes feltérképezéséért

Eddig soha nem látott részletgazdagságban látható a teljes emberi test: egyedülálló térszkennert fejlesztett a magyar csapat. A Four Point Kft orvosi és mérnöki csapata által továbbfejlesztett 4D Anatomy-technológia egy merőben újszerű megjelenítést nyújt a boncolások és műtétek szimulációja során.


Tüsszentés, fulladás: meglepő módszerek a tavaszi allergia ellen

Az allergiaszezonban fellépő orrfolyás, tüsszentés, tompult agy hamarosan elkezdődik, és évről évre egyre korábban. Ez azt is jelenti, hogy egyre tovább tart a nyomorúság azok számára, akik pollenallergiásak.


Természetes módszerek a szorongás csökkentésére - 2. rész

A szorongást nem kell rögtön gyógyszerrel kezelni, a relaxációs gyakorlatoktól a nyugtató teákig számos megoldás létezik. Némelyik szinte azonnal hat, másokhoz idő kell. Íme, a leggyakrabban alkalmazott szorongáscsökkentő módszerek:


Természetes módszerek a szorongás csökkentésére - 1. rész

Ha tartósan aggasztja az embert valami, legyen az pénzhiány, családi probléma, munkahelyi gondok vagy a magánélet buktatói, gyakran keríti hatalmába a szorongás: szaporább a szívverésünk, felszínes a légzésünk, baljós képzeteink vannak.


hírdetés

Web Design & Development Prowebshop