Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

Femorális remodelláció a veleszületett csípőficam kezelésében alkalmazott subtrochantericus osteotomia után

A veleszületett csípőficam sebészi kezelésében a repositio mellett sokszor szükség van femurosteotomiára, mely a femurnyak valgusát és anteversióját hivatott korrigálni. E beavatkozást követően a proximális femur növekedése nehezen ítélhető meg. 40 gyermeken vizsgáltuk a proximális femur növekedését femurosteotomiát követően. A femur nyak-szár szög átlagosan 5 fokkal nagyobb volt az érintett oldalon a preoperatív röntgeneken. A posztoperatív időszakban e szög 28 fokkal volt kisebb, mint az ép oldalon. Majd progresszív remodelláció indult meg, hiszen öt évvel a műtétet követően a fenti szög nem mutatott különbséget. Az esetek 70%-ában az epiphysis ,,zsoké-sapkára'' emlékeztető alakú volt. Minden egyes növekedési zóna szögletdeformitást mutatott, mely később korrigálódott. Feltehetően a repositio biztosította azt a fiziológiás biomechanikai környezetet, mely a nyak-szár szög normalizálódását eredményezte. A növekedési porc és az epiphysis abnormális radiológiai képe az osteotomia rotációs effektusának tudható be
CDH, csípőficam, femoral remodeling., femur remodelláció., osteotomia, repositio, subtrochanteric osteotomy, subtrochantericus osteotomia, veleszületett csípőficam, osteotomy, Femur, Rotáció | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 1999 ;42(1):430-436   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Szőke, Gy.
11.pdf - Megnyitás/Mentés (408.72 KB byte)
| CDH, csípőficam, femoral remodeling., femur remodelláció., osteotomia, repositio, subtrochanteric osteotomy, subtrochantericus osteotomia, veleszületett csípőficam, osteotomy, Femur, Rotáció
2002-07-08 18:28:05
Vissza


Az erőszakos bűncselekményekhez köthető két gént azonosítottak

Csaknem kilencszáz finnországi elítélt genetikai vizsgálata révén két olyan gént azonosítottak, amelyek az erőszakos bűncselekmények elkövetésének rizikóját növelhetik. A kutatás eredményeiről a Molecular Psychiatry című folyóiratban jelent meg tanulmány.


Csont és izom rendellenességek: csípő, a lábszár és a láb

Veleszületett csípőficamról beszélünk, ha az újszülött csípőízületének vápája, mélyedése és a normálisan beilleszkedő combcsont (combcsont fejecs) különválik. A hiba oka ismeretlen.


Web Design & Development Prowebshop