Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

A veleszületett csípőficam okozta arthrosis kezelése totál csípőendoprotézissel

A szerzők a veleszületett csípőficam után kialakult arthrosis ritkán alkalmazott műtéti kezelésének értékelését tűzték ki célul. Intézetükben Eftekhar szerint III-IV fokú magas ficamban szenvedő 30 coxarthrosisos beteg 33 csípőjét kezelték totál csípőendoprotézissel. 3,5 éves (1-11) utánvizsgálattal 24 műtét eredményét találták megfelelőnek, 4 műtétét nem kielégítőnek. További 5 beteg adatai csak radiológiai értékelésre voltak alkalmasak. A szerzők klinikai és radiológiai vizsgálattal tanulmányozták, valamint módosított Merle-D'Aubigné skálával és Dawson és mtsai kérdőívével és a betegek szubjektív véleménye alapján értékelték az elért eredményeket
arthrosis, csípőficam, totálprotézis., treatment, veleszületett csípőficam, arthroplasty, Osteoarthritis, CDH | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 1999 ;42(1):410-417   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Kiss, J.; Sólyom, L.; Perlaky, Gy.; Vadon, I.
07.pdf - Megnyitás/Mentés (500.05 KB byte)
| arthrosis, csípőficam, totálprotézis., treatment, veleszületett csípőficam, arthroplasty, Osteoarthritis, CDH
2002-07-08 18:27:56
Vissza


Csípőizületi protézis műtét

A csípőizület kopása a felnőtt lakosság jelentős részét érinti, nőknél gyakoribb. Az életkor előrehaladtával gyakrabban fordul elő.


Az erőszakos bűncselekményekhez köthető két gént azonosítottak

Csaknem kilencszáz finnországi elítélt genetikai vizsgálata révén két olyan gént azonosítottak, amelyek az erőszakos bűncselekmények elkövetésének rizikóját növelhetik. A kutatás eredményeiről a Molecular Psychiatry című folyóiratban jelent meg tanulmány.


Krónikus ízületi gyulladásból gyógyítottak ki egereket

Krónikus sokízületi gyulladásból gyógyítottak ki egereket svájci tudósok. Az új terápiát jövőre emberek részvételével is tesztelni szeretnék - olvasható a Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) közleményében.


Nem segít a glukózamin?

Egy holland vizsgálat szerint az osteoarthritis (ízületi kopás) igen népszerű gyógyszerével, a glukózaminnal nem értek el jobb eredményeket csípőízületi panaszok esetén, mint a placebóval.


Az artrózis genetikai okai

Brit kutatók 14 ezer önkéntes DNS-ének elemzésével először vizsgálják az osteoarthritis (artrózis, ízületi „kopás”) genetikai okait, összetevőit.


Web Design & Development Prowebshop