Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

A Putti-Platt műtét késői következményei

A szerzők 90 Putti-Platt műtét késői eredményét vizsgálták átlagosan 9 évvel a műtét után. Fizikális vizsgálat és kérdőív alapján értékelték az operált és az ellenoldal funkcióját, továbbá radiológiai vizsgálat alapján a vállízület arthrosisos elváltozását. A betegek átlagos életkora a felülvizsgálat idején 42 év volt. A betegek 79 százaléka volt elégedett a műtéttel míg 21 százalékuk csak részben vagy egyáltalán nem volt elégedett. Az elégedetlenség fő oka az ismételt ficam volt (10% recidiva), de további fontos tényező volt a fájdalom (12% nyugalmi fájdalom, 33% mozgással kapcsolatos fájdalom), valamint az operált oldal kirotációjának csökkenése (átlagosan 22°). Az operált vállak 3 százalékában volt észlelhető súlyos, 29 százalékánál közepes arthrosis. Összehasonlításként: a nem operált oldalon súlyos arthrosis nem volt jelen és mérsékelt arthrosis is csak 4 százalékban volt megfigyelhető. Összességében a vizsgálat azt mutatta, hogy a Putti-Platt műtét után jelentős mértékben lehet számítani arthrosisos elváltozásokra a kirotáció csökkenésére és bizonyos mértékű fájdalom jelenlétére
arthrosis, fájdalom, mozgásbeszűkülés, Putti Platt, vállficam, results | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 1997 ;40(3):181-190   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Kiss, J.; Mersich, I.; Perlaky, Gy.; Szollás, L.
2.pdf - Megnyitás/Mentés (419.06 KB byte)
| arthrosis, fájdalom, mozgásbeszűkülés, Putti Platt, vállficam, results
2002-07-08 18:23:19
Vissza


Fájdalom szex közben férfiaknál

Ha fájdalmat érzékel szex közben, ne legyintsen, és ne is találgassa az okát, hanem keresse fel orvosát, aki majd megállapítja, hogy az alábbi leggyakoribb okok közül melyik lehet az Ön problémája.


A gyermekek valóban éjszaka nőnek?

Valószínűleg igaz az a népi megfigyelés, hogy a gyerekek álmukban nőnek.


A talp- és sarokfájdalom

A láb igen fontos a járás, egyensúly és koordináció szempontjából. Mégis, igen sokan már ébredéskor is kínzó, lüktető fájdalmat éreznek a lábukban vagy a sarkukban.


Hasi görcsök - Mitől fáj a hasam?

Szerveink java része a hasunkban található. Ezek közül bármelyik is gyengélkedik, azt mondjuk: fáj vagy görcsöl a hasam...


Orvosi - élettani Nobel díj 2021

David Julius fiziológus, PhD, (Kaliforniai Egyetem, San Francisco, USA) és az idegkutató, Ardem Patapoutian, PhD, (Scripps Research, La Jolla, Kalifornia, USA) közösen elnyerték a 2021-es orvosi Nobel-díjat a hőmérséklet- és tapintási receptorok működésének felfedezéséért.


Web Design & Development Prowebshop