Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

Long-term follow-up of patients with Legg –Calve–Perthes disease

Szerzők a Salter innominate osteotomia általuk végzett módosításáról számolnak be Legg–Calve–Perthes betegségben. A Campbell szerinti csípő körüli izomleválasztások, iliopsoas tenotomia, adductorok tenotomiája mellett femur röpvidítést is végeznek azzal a céllal, hogy a csípőízületet tehermentesítsék, izomrelaxaciót érjenek el, az acetabulum preorientacióját javítsák, továbbá elősegítsék a revascularizációt a gyorsabb rehabilitációt a jobb funkcionális eredmény reményében, ugyanakkor megakadályozható az innominate Salter osteotomiánál észlelhető végtaghossz-növekedés is. Elsődleges céljuk volt az epiphysealis defektus gyógyulásának elősegítése és a funkcionális eredmények javítása a következményes coxarthrosis kialakulásának lassítása, továbbá annak elérése, hogy a gyermeket a lehető legrövidebb időre vonják ki a természetes környezetéből, mely csökkenti a pszichoszociális zavarok kialakulásának gyakoriságát mind a gyermek, mind a szülő vonatkozásában, mely a kezelés költségeit is csökkentheti. 176 beteget magába foglaló prospektív és retrospektív vizsgálatról számolnak be, melyben innominate Salter osteotomia történt a femur rövidítésével, vagy anélkül. A kontrollcsoportban 181 beteg volt akik közül 24-et nem kezeltek, 30 betegnek konzervatív módszerekkel, 127 betegnek pedig egyéb sebészeti módszerekkel történt a kezelése. A kezelési eredmény értékelése a végleges CE-szög mérésén alapult (Catterall, Mose, Harrison és Stulberg). A végleges funkcionális status és az utánkövetés is feldolgozásra került. A szerzők következtetésként javasolják módosításuk alkalmazását a Legg–Calve–Perthes betegségben, mely egy újabb lehetséges módja a kezelésnek, ugyanakkor pontosan definiálják az indikációkat és kontraindikációkat
Disease, eredmények, treatment, long term follow up, osteotomy, osteotomia, Femur, funkcionális eredmények, coxarthrosis, gyermek | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 1996 ;39(5):442-452   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Djoric, I.; Vukasinovic, V.; Cobeljic, G.; Vuckovic, V.
14.pdf - Megnyitás/Mentés (492.33 KB byte)
| Disease, eredmények, treatment, long term follow up, osteotomy, osteotomia, Femur, funkcionális eredmények, coxarthrosis, gyermek
2002-07-08 18:21:59
Vissza


hírdetés

Poliomielitisz, Heine-Medin-betegség

A járványos gyermekbénulás (poliomielitisz) nagyon fertőző, tartós izomgyengeséget, bénulást és egyéb tüneteket okozó, néha halálos kimenetelű vírusos betegség.


A gyerek túl közelről néz tévét - rosszul lát?

Az American Optometric Association (AOA) szakértői szerint ha a gyerek túl közel ül a tévéhez, az nem csak hogy árt a szemének, de valószínűleg rövidlátó.


Házi gyermekorvosok: meg kell változtatni a finanszírozást!

Meg kell változtatni a házi gyermekorvosi ellátás finanszírozását ahhoz, hogy kevesebb orvos el tudjon látni több gyermeket a szakegyesület elnöke szerint.


UNICEF: a kisgyerekek harmada rosszul táplált

Az öt évnél fiatalabb gyerekek harmada rosszul táplált vagy túlsúlyos, vagy nem kapja meg a fejlődéséhez szükséges táplálékot - figyelmeztet az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) egy kedden kiadott jelentésében, amely 20 év óta az első a szervezettől ebben a fontos témában.


A reggeli készülődés rémálma

Egyes családokban, ha szabad így fogalmazni, pokoliak a reggelek. Az a negyven perc, ami a gyerekek felkelése és elindulása között eltelik, kibírhatatlan is tud lenni. Amikor az ember lánya késve és szétszórtan elindul az iskola felé, azonnal látható: a reggeli készülődés bonyolult és átláthatatlan feladatrendszer egy iskolás számára.


hírdetés

Web Design & Development Prowebshop