Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

Ötven éves kor alatt beültetett csípőprotézisek legalább 10 éves utánkövetése

A szerzők a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján az 50 éves életkor alatt csípőprotézis műtéten átesett betegek legalább tíz éves utánkövetését és vizsgálatát végezték el. A vizsgálatokba összesen 203 beteget vontak be, melynek 2/3-a nő, 1/3-a férfi volt. A vizsgált 1990-1994 közötti időszakban összesen 228 csípőprotézis beültetés történt.

A műtéti indikációt 20%-ban primer, 80%-ban szekunder csípőízületi arthrosis képezte. Az implantációk 91,7%-a cement nélküli rögzítési technikával történt. A posztoperatíve fellépő szövődmények aránya 10% alatt maradt, ebből szeptikus komplikáció 1,75%-ban fordult elő. Vizsgálták a protézisek túlélését, amely öt év után 92,6%, tíz év után 83,5%, míg 14 év után 79,4%-nak bizonyult.

Az utánkövetési idő végén - átlagosan 11,6 év után - végzett funkcionális és életminőség-vizsgálatok esetében a Harris Hip Score (HHS) a maximálishoz képest 78,56%-nak, míg a Western Ontario and McMaster University Osteoarthritis Index (WOMAC) 67,1%-nak adódott.

arthroplastica, csípő, betegelégedettség, Csípőprotézis, Életkor faktor, életminőség, időfaktor, Kezelési eredmények, Középkorú beteg, Túlélési analízis, Utánkövetéses vizsgálat, csípÅ‘, Életkor faktor, IdÅ‘faktor | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2007 ;50(1):15-23   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Holnapy, G.; Zahár, Á.; Tóth, Á.; Lakatos, J.

Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Ortopédiai Klinika

holnapy.pdf - Megnyitás/Mentés (524.00 KB byte)
| Arthroplastica, csípő, Betegelégedettség, Csípőprotézis, Életkor faktor, Életminőség, Időfaktor, Kezelési eredmények, Középkorú beteg, Túlélési analízis, Utánkövetéses vizsgálat
2007-04-21 12:52:06
Vissza


Combnyaktörés

A sérülés leggyakrabban idősebb, csontritkulásban szenvedő betegeknél fordul elő, fiatalabbak esetén magasból esés vagy közúti balesetben elszenvedett közvetlen erőbehatás okoz combnyaktörést. A sérültek gyakran politraumatizáltak, és az esetek 20 százalékában combcsonttörésük is van.


Antidepresszáns, elesés, csípőtáji törés

Az antidepresszánsokat vagy opioid tartalmú gyógyszereket szedő idősebb emberek esetében több mint kétszeres a kockázata annak, hogy csípőtáji törést szenvedjenek, a Dél-Ausztráliai Egyetem (UniSA) által kiadott tanulmány szerint.


A csípő- és térdprotézis-műtétekről

Manapság egyre nő a csípő- és térdműtétek száma, és számuk emelkedést mutat. Anyáink és nagyanyáink 70 éves korukban kerültek az ortopéd sebészhez, hogy új ízületet kapjanak, és a műtétet az tette szükségessé, hogy már bottal is csak nehezen tudtak járni, sőt, sokan kerekes székbe kényszerültek.


Csípőtáji törések

Az egyik leggyakoribb sérülés, mely kizárólag műtéttel kezelhető eredményesen. A combnyakon, a tokon belül keletkező sérülés a combnyaktörés, a tokon kívül a combcsont felső végén létrejövő törést pertrochanter törésnek nevezzük. Lényeges a két törésforma megkülönböztetése, mert más a gyógyhajlam és a műtéti megoldás is.


Csípőizületi protézis műtét

A csípőizület kopása a felnőtt lakosság jelentős részét érinti, nőknél gyakoribb. Az életkor előrehaladtával gyakrabban fordul elő.


Web Design & Development Prowebshop