Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

Gyárilag összeállított és a csontcementekhez manuális technikával hozzáadott gentamicin kioldódási tulajdonságának összehasonlítása

A szerzők közleményükben megvizsgálták és összehasonlították a totál ízületi endoprotézisek rögzítésekor használatos csontcementbe gyárilag előre belekevert, valamint az utólag, a műtét során hozzáadott antibiotikumok rövid távú kiáramlását. A kísérlet során 10 előzetesen antibiotikummal kevert, valamint 10 utólagosan antibiotikummal kiegészített, egyéb paraméterekben teljesen megegyező csontcementtel végzett műtét során vettek azonos méretű és alakú mintákat, majd ezekből 24 óra elteltével mérték az antibiotikum kiáramlás mértékét.

Eredményeik alapján a szerzők megállapítják, hogy a manuálisan, utólag hozzákevert antibiotikum megfelelő kiáramlási profillal rendelkezett, és összehasonlítva azt a gyárilag előre elkészített antibiotikum tartalmú csontcementtel, annál magasabb koncentráció szinteket sikerü1t mérni.

A szerzők összefoglalásként megállapítják, hogy az egyebekben jóval költségtakarékosabb manuális antibiotikum hozzáadással akár jobb antibiotikus kiáramlást is elérhetünk, ezért mindenképpen elfogadhatónak tartják annak használatát.

Antibiotikum proflaxis, arthroplastica, csípő, Csontcement - Terápiás alkalmazás, Gentamicin - Adagolás, Protézis infekció - Gyógyszeres kezelés, csípÅ‘ | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2007 ;50(1):59-62   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Bálint, L.; Farkas, B.; Koós, Z.; Bárdos, T.; Szabó, Gy.

Pécsi Tudományegyetem, OEC, Ortopédiai Klinika

balint.pdf - Megnyitás/Mentés (506.49 KB byte)
| Antibiotikum proflaxis, Arthroplastica, csípő, Csontcement - Terápiás alkalmazás, Gentamicin - Adagolás, Protézis infekció - Gyógyszeres kezelés
2007-04-21 12:52:07
Vissza


Combnyaktörés

A sérülés leggyakrabban idősebb, csontritkulásban szenvedő betegeknél fordul elő, fiatalabbak esetén magasból esés vagy közúti balesetben elszenvedett közvetlen erőbehatás okoz combnyaktörést. A sérültek gyakran politraumatizáltak, és az esetek 20 százalékában combcsonttörésük is van.


Antidepresszáns, elesés, csípőtáji törés

Az antidepresszánsokat vagy opioid tartalmú gyógyszereket szedő idősebb emberek esetében több mint kétszeres a kockázata annak, hogy csípőtáji törést szenvedjenek, a Dél-Ausztráliai Egyetem (UniSA) által kiadott tanulmány szerint.


A csípő- és térdprotézis-műtétekről

Manapság egyre nő a csípő- és térdműtétek száma, és számuk emelkedést mutat. Anyáink és nagyanyáink 70 éves korukban kerültek az ortopéd sebészhez, hogy új ízületet kapjanak, és a műtétet az tette szükségessé, hogy már bottal is csak nehezen tudtak járni, sőt, sokan kerekes székbe kényszerültek.


Csípőtáji törések

Az egyik leggyakoribb sérülés, mely kizárólag műtéttel kezelhető eredményesen. A combnyakon, a tokon belül keletkező sérülés a combnyaktörés, a tokon kívül a combcsont felső végén létrejövő törést pertrochanter törésnek nevezzük. Lényeges a két törésforma megkülönböztetése, mert más a gyógyhajlam és a műtéti megoldás is.


Csípőizületi protézis műtét

A csípőizület kopása a felnőtt lakosság jelentős részét érinti, nőknél gyakoribb. Az életkor előrehaladtával gyakrabban fordul elő.


Web Design & Development Prowebshop