Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

A csípőtáji törések epidemiológiája

A szerző áttekinti a különböző fejlettségű országok csípőtáji töréseinek epidemiológiáját, foglalkozik a rasszok közötti különbségekkel. Ismerteti a hazai adatokat, majd röviden a combnyaktáji törések költségkihatásait elemzi
combnyaktörés, csípőtáji törések, Epidemiology, epidemiológia, Femoral neck fractures, Genetics, Hip fractures, Hip Fracture | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 1999 ;42(4):315-319   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Józsa, L.
jozsa2.pdf - Megnyitás/Mentés (110.01 KB byte)
| combnyaktörés, csípőtáji törések, Epidemiology, epidemiológia, Femoral neck fractures, Genetics, Hip fractures, Hip Fracture
2002-07-08 18:30:43
Vissza


Miért halnak meg a COVID-19-ben?

A Covid-19 nemcsak a tüdőt és a légutakat károsítja, hanem az egész emberi szervezetet - erről közölt riportösszeállítást szerdán a CNN hírtelevízió. A The Washington Post című napilap a napokban szintén erről készített összeállítást.


A Magyar Tudományos Akadémia ajánlása a Covid-19 járványügyi kezeléséhez

Az immunológusok, orvosok és biológusok által összeállított szöveg konkrét szakmai javaslatokat tesz a kormányzat és a hatóságok számára a Covid-19-járvány rövid és hosszú távú kezelésére.


A láthatatlan elefánt

Az ÉS lapjain izgalmas vita folyik a COVID–19 járvány természetéről. Az április 9-én megjelent számban Haskó László és Váradi András elemezték a helyzetet.


Combnyaktörés

A sérülés leggyakrabban idősebb, csontritkulásban szenvedő betegeknél fordul elő, fiatalabbak esetén magasból esés vagy közúti balesetben elszenvedett közvetlen erőbehatás okoz combnyaktörést. A sérültek gyakran politraumatizáltak, és az esetek 20 százalékában combcsonttörésük is van.


Csípőtáji törések

Az egyik leggyakoribb sérülés, mely kizárólag műtéttel kezelhető eredményesen. A combnyakon, a tokon belül keletkező sérülés a combnyaktörés, a tokon kívül a combcsont felső végén létrejövő törést pertrochanter törésnek nevezzük. Lényeges a két törésforma megkülönböztetése, mert más a gyógyhajlam és a műtéti megoldás is.


Web Design & Development Prowebshop