Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

Etofenamate (Rheumon ® ) injekció posztoperatív fájdalomcsillapító hatása ortopédiai műtéteknél

A szerzők az etofenamate posztoperatív fájdalomcsillapító hatását vizsgálták 20 nagy ortopédiai műtéten átesett betegnél (csípő, térd protézis beültetés, protézis csere). Kontrollként 20 ugyancsak nagy ortopédiai műtéten átesett beteg szerepel, akiknek nalbuphin fájdalomcsillapítót adtak. Az etofenamate 5 beteg csípőprotézisének beültetése után önmagában elegendő fájdalomcsillapító hatással bírt. Kombináció alkalmazása esetén 15 betegnél az etofenamate az opioid (nalbuphin) mennyiségét 50;60 %-kal csökkenteni tudta. A NSAID + opioid fájdalomcsillapító kombináció; az eltérő támadáspontjuk miatt; hatásos posztoperatív fájdalomcsillapítást eredményezett a nagy ortopédiai műtétek után
Orthopedics, Ortopédia, Pain, postoperative, Posztoperatív fájdalomcsillapítás, Prevention and control, Rheumon, Orthopaedics, Protézis, protézis beültetés | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2000 ;43(2):138-143   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Faluhelyi, A.; Bakó, E.; Sorbán, Z.
faluhegyi.pdf - Megnyitás/Mentés (289.75 KB byte)
| Orthopedics, Ortopédia, Pain, postoperative, Posztoperatív fájdalomcsillapítás, Prevention and control, Rheumon, Orthopaedics, Protézis, protézis beültetés
2002-07-08 18:32:38
Vissza


hírdetés

A csípő- és térdprotézis-műtétekről

Manapság egyre nő a csípő- és térdműtétek száma, és számuk emelkedést mutat. Anyáink és nagyanyáink 70 éves korukban kerültek az ortopéd sebészhez, hogy új ízületet kapjanak, és a műtétet az tette szükségessé, hogy már bottal is csak nehezen tudtak járni, sőt, sokan kerekes székbe kényszerültek.


Csípőizületi protézis műtét

A csípőizület kopása a felnőtt lakosság jelentős részét érinti, nőknél gyakoribb. Az életkor előrehaladtával gyakrabban fordul elő.


Tények és tévhitek a gyerekcipőkről

Zárt sarok, vastag és rugalmas talp – ezek a legfőbb tulajdonságai az ideális gyerekcipőnek és csizmáknak. Vásárlásakor is elsősorban ezeket a szempontokat kell figyelembe venni.


Bionikus szemmel újra lát

Először adták vissza részlegesen a látását egy időskori makula degenerációban szenvedő betegnek manchesteri szemészek bionikus szemprotézis beültetésével.


Bokaprotézis műtétek

A boka-lábsebészet az utóbbi két évtizedben Nyugat-Európában és Amerikában külön szakterületté vált. Az évek óta rutinszerű csípő-, térd- és vállprotézis műtétek mellett idén áprilisban elindult a bokaízületi felszínpótló protézis program, Magyarországon elsőként a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján – mondja dr. Rodler Endre, a klinika boka-lábsebész főorvosa.


hírdetés

Web Design & Development Prowebshop