Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

Nyílt lábszártörések ellátása felfúrás nélküli velőűrszeggel

A szerzők az elmúlt 5 év alatt intézetükben kezelt nyílt lábszártörött sérültek klinikai anyagát dolgozták fel. A töréseket Gustillo szerint kategorizálták. Ezen időszak alatt 39 nyílt lábszártörést szenvedett beteget operáltak. Vizsgálták a felfúrás nélküli velőűrszegezés bevezetése előtt és után eltelt időszakban nyílt lábszártörötteken végzett műtétek indikációinak változását, a különböző módon kezelt sérültek gyógyulását, a kialakult korai és késői szövődmények arányát a különböző műtéti módszerek esetében. Megállapították, hogy az első fokban nyílt törések esetében lényeges változás nem történt az ellátási gyakorlatban, szemben a II és a III/A, III/B nyíltságú törésekkel Ezeket a töréseket korábban szinte kizárólag fixateur externe-nel stabilizálták, de a felfúrás nélküli velőűrszeg bevezetését követően az esetek több mint felét primeren, közel egyharmadát korai módszerváltásként felfúrás nélküli velőűrszeggel látták el
Bone nails, Felfúrás nélküli velőűrszegezés, Fracture Fixation, intramedullary, Fractures, open, intramedullaris Módszerek, Methods, műtéti módszerek, Nyílt törések, Tibia törés, Tibial fractures, treatment, Velőűrszeg, Velőűrszegezés | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2000 ;43(3):170-176   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Nyárády, J.; Naumov, I.; Wiegand, N.
wiegand.pdf - Megnyitás/Mentés (314.80 KB byte)
| Bone nails, Felfúrás nélküli velőűrszegezés, Fracture Fixation, intramedullary, Fractures, open, intramedullaris Módszerek, Methods, műtéti módszerek, Nyílt törések, Tibia törés, Tibial fractures, treatment, Velőűrszeg, Velőűrszegezés
2002-07-08 18:32:54
Vissza


A fehérköpeny-effektus

A szakembereken kívül kevesen tudják, hogy az orvosok a hozzájuk fordulók mintegy 20 százalékának vérnyomását akkor is magasnak találják, ha az illetőknek egyébként a rendelő küszöbén kívül semmi bajuk sincs a vérnyomásukkal.


Lábszártörések

A sípcsont közvetlenül a bőr alatt helyezkedik el, ezért gyakrabban törik, nyílt törés gyakrabban fordul elő, mint más hosszú csöves csonton.


A fehérköpeny-vérnyomás

A legújabb adatok szerint minden hatodik felnőttnél kimutatható az úgynevezett fehérköpeny-hipertónia: a vérnyomásuk magas, ha az orvos méri, de máskor normális. Minden tizedik embernél továbbá „maszkolt” hipertónia áll fenn, vagyis az orvosnál mért vérnyomás normális, de a mindennapi életben vannak magas értékek is. Sokan úgy gondolják, hogy ez a két állapot növeli a valódi magasvérnyomás-betegség kockázatát, azonban vannak ezzel ellentétes adatok is.


Web Design & Development Prowebshop