Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

Intraarticularis haemangioma artroszkópos kezelésének új lehetősége

A szövettanilag nem, de terjedésükben vénás malformatióknak felfogható ízületen belüli haemangiomák előfordulása ritka, azonban a beteg számára sok panaszt, az orvos számára diagnosztikus nehézséget okoz. A főleg gyermek- és serdülőkorban, valamint fiatal felnőtteknél előforduló elváltozás felismerésében segíthet a nem mindig jelenlevő bőrelváltozás, valamint CT és MRI vizsgálat. Diagnosztikus artroszkópia során az ízületen belüli nyomást ne növeljük jelentősen, így a tumor könnyebben észlelhető. Peduncularis haemangioma esetén fedett excisio javasolt. Diffúz, synoviumot infiltráló haemangiomatosis esetén a már ismertetett lézeres megoldás mellett a kóros képletek embolizációja is megoldást jelenthet. Szerzők ismertetik az új eljárásukat. Az új eljárás előnyei: 1. az artroszkópos alapfelszerelésen kívül nem igényel beruházást 2. csekély artroszkópos tapasztalattal is elvégezhető 3. bizonyítottan eredményes módszer
Arteriovenosus malformatio, artroszkópia, gyermek, Haemangioma, tumor, Ízületi rendellenesség, treatment | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2000 ;43(3):189-196   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Molnár, F.; Tasnádi, G.; Dobos, J.
dobos.pdf - Megnyitás/Mentés (268.44 KB byte)
| Arteriovenosus malformatio, artroszkópia, gyermek, Haemangioma, tumor, Ízületi rendellenesség, treatment
2002-07-08 18:33:05
Vissza


Egyszerre támadnak a vírusok

A koronavírus-világjárvány miatti korlátozások teljesen megváltoztatták a vírusos megbetegedések szezonalitását. Az intézkedések feloldása több vírus egyidejű megjelenését okozta.


Csuklóízületi artroszkópia

Az artroszkópia ízületi tükrözést jelent, minimál invazív beavatkozás, melynek célja az ízület belsejének megtekintése és, ha lehetséges, a talált elváltozások ellátása speciális műszerekkel. Az utóbbi években a térdízület és a vállízület után a csuklótájon végzik a legtöbb artroszkópiát.


Alvászavarok gyermekkorban

A rémálmok az alvás REM (rapid eye movement, azaz gyors szemmozgások) fázisa alatt előforduló ijesztő álmok. A rosszat álmodó gyermek általában teljesen felébred és színesen emlékszik vissza az álom részleteire.


Biztonságos bútorok a gyerekszobában

A gyerekszoba tervezése mindig nagyon izgalmas feladat. Öröm kitalálni, hogy milyen textúrájú és színű bútorokat válasszunk a csemeténk szobájába és ezeket a bútorokat, lakberendezési kiegészítőket, hogyan is hangoljuk össze a gyerekszobába szánt dekorációkkal.


Égig érő lányok, korán érő gyermekek

Manapság úgy nőnek a gyerekek, mint a gomba. Mit, gomba - mint hatalmas kukorica- vagy napraforgótövek imbolyognak a harminccentis talpakon.


Web Design & Development Prowebshop