Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

Felső ugróízületi artroszkópia

A felső ugróízület a 3. leggyakrabban csőtükrözött ízület. Az Országos Sportegészségügyi Intézet Sportsebészeti Osztályán 5 év alatt operált 89 betegből 72 (81%) utánvizsgálata történt átlagosan 36 (10-68) hónappal a műtét után. Az eredmények értékelése a Bray- és Karlsson-féle pontrendszerek szerint történt. A szerzők a betegeket öt alapvető indikációs csoportba sorolták: diagnosztikus, szabadtest eltávolítás, porcfelszín kezelés, impingement kezelés, instabilitás. Az öt csoport eredményeit egymáshoz viszonyították, továbbá összehasonlították a nemzetközi irodalomban megjelent hasonló munkák adataival és saját, korábbi időszakból származó eredményeikkel. A 72 betegből a 100 pontos Bray-skála szerint 54 beteg (75 %) kiváló és 11 beteg (15 %) jó kategóriába került. Az összes eset pontszámainak átlaga 91,8. A sportaktivitási szint változatlan vagy magasabb volt a műtét előttihez képest az esetek 81 %-ánál. A betegek szubjektív megítélése alapján 51 kiváló (71 %) és 11 jó (15 %) beavatkozás történt. A legjobb eredményeket szabadtest eltávolítás és impingement kezelés után találták, a leggyengébbeket pedig bizonytalan preoperatív diagnózist követően. A szerzők álláspontja szerint a felső ugróízületben a diagnosztikus artroszkópia indikációs köre rendkívül szűk Az operatív artroszkópia túlnyomórészt előzetesen igazolt diagnózis alapján végzett, tervezett műtét, amelynek jelenleg ismert indikációit a szerzők táblázatban foglalják össze
Ankle joint, Arthroscopy, artroszkópia, Athletic injuries, Boka Felső ugróízület, eredmények, Joint diseases, Joint instability, Sportsérülés, Ízületi instabilitás, impingement | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2000 ;43(4):265-274   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Berkes, I.; Halasi, T.; Tállay, A.; Pavlik, A.
halasi.pdf - Megnyitás/Mentés (402.68 KB byte)
| Ankle joint, Arthroscopy, artroszkópia, Athletic injuries, Boka Felső ugróízület, eredmények, Joint diseases, Joint instability, Sportsérülés, Ízületi instabilitás, impingement
2002-07-08 18:33:32
Vissza


Csuklóízületi artroszkópia

Az artroszkópia ízületi tükrözést jelent, minimál invazív beavatkozás, melynek célja az ízület belsejének megtekintése és, ha lehetséges, a talált elváltozások ellátása speciális műszerekkel. Az utóbbi években a térdízület és a vállízület után a csuklótájon végzik a legtöbb artroszkópiát.


Térdízületi sérülések, elváltozások

Az alábbiakban részletes tájékoztatás található a térdsérülésekről és elváltozásokról, a kivizsgálás menetéről és a térdízületi artroszkópiáról


A térdfájdalom és artroszkópia

50 éves kor felett gyakran végeznek degeneratív elváltozás (porckopás, artrózis) okozta térdfájdalom miatt artroszkópos beavatkozást, de egy új tanulmány szerint, melyet dán kutatók közöltek a British Medical Journal orvosi folyóiratban (BMJ), a műtétnek komoly kockázata van, és nincs tartós haszna.


Váll artroszkópia

A vállízület a test legsérülékenyebb ízülete, a ficamok fele a vállízületben jön létre. Bonyolultságát a rendkívül nagy mozgásterjedelem minden pontján szükséges stabilitás - az ezt biztosító mozgató- és rögzítőapparátus magyarázza.


Hogyan kerülhetjük el a sérüléseket a futballpályán?

Az alábbiakban a gyakori sportsérülések közül a futballpályán előfordulókra hívjuk fel a figyelmet, és szólunk a megelőzésről is.


Web Design & Development Prowebshop