Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

Az előlábon végzett műtéti lehetőségek a diabeteszes lábfekély kezelésében

A diabeteszes láb kialakulásában több kóroki tényező játszik szerepet. A perifériás neuropátia, a perifériás erek megbetegedése, a terhelési abnormalitások, az előláb deformitások, a fertőzés és a fekélyek összessége adja a kórkép lényegét. A lábfekély előfordulási gyakoriságát a nemzetközi irodalomban 5-15% között adják meg. A hazai felmérések ennél magasabb előfordulási aránnyal számolnak. Daróczy a diabeteszes betegeknél 20-30%-os gyakoriságot említ.

A megyei diabeteszes gondozóban 1996. október 01. és 1998. október 01. között 348 beteget vizsgáltunk. A betegek diagnózis szerinti megoszlása a következő volt. 216 (62%) neuropátia, 28 (8%) angiopátia és 104 (30%) kevert kórforma. A 216 neuropátiás betegünknél 112 esetben (52%) észleltünk lábfekélyt. Preventív műtétre 18 esetben került sor. 5 esetben harántboltozat emelő (Helal), 7 esetben gyulladt bursa miatt bursectomiát+Schede, 4 esetben kalapácsujj miatt Hohmann, 2 esetben metatarsus fej eltávolítás műtétet végeztünk. Terápiás műtétet 6 betegnél végeztünk. Két esetben az öregujj makacs krónikus fekélye és a végperc osteomyelitis miatt a distalis 2/3 reszekciója és a fekély lebenyelforgatásos fedése történt. 4 betegnél sorozat metatarsus fej eltávolítást végeztünk. Az utánkövetés 6-18 hónap. Ezen idő alatt preventív műtéteink után fekély kialakulását, terápiás műtéteink után fekély recidívát nem észleltünk

Betegek oktatása, Complications, Diabetes mellitus, Diabeteszes láb, Diabeteszes neuropátia, Diabetic foot, Diabetic neuropathies, fekély, Foot ulcers, Lábszárfekély, Metatarsus, osteomyelitis, Patient education | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2000 ;43(4):275-281   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Hidvégi, T.; Majer, J.
majer.pdf - Megnyitás/Mentés (326.14 KB byte)
| Betegek oktatása, Complications, Diabetes mellitus, Diabeteszes láb, Diabeteszes neuropátia, Diabetic foot, Diabetic neuropathies, Fekély, Foot ulcers, Lábszárfekély, Metatarsus, osteomyelitis, Patient education
2002-07-08 18:33:37
Vissza


hírdetés

A rheumatoid artritisz nem csak az ízületek betegsége

A reumatoid artritisz (RA) autoimmun betegség. Az ízületi fájdalom és duzzadás mellé a betegek 10 százaléka más testrészeiben vagy szerveiben is jelez panaszokat.


Ügyeljünk a lábunkra!

Az aktív életvitelhez elengedhetetlen az egészséges láb. A láb ritkán javul meg magától, ráadásul állapota a korral is romlik. Gyakran látszólag kisebb kellemetlenségek később súlyosabb problémákat okozhatnak. Most itt csak a legfontosabb panaszokra utalunk.


A lábszárfekélyről

A lábszárfekély - latin nevén ulcus cruris - gyakran előforduló, a népesség 1 százalékát érintő betegség.


Tűzoltás a gyomorban

Reggel kapkodás közben éhgyomorra még gyorsan leönteni egy feketekávét, majd lógó nyelvvel futás a busz után, nehogy elkéssünk az irodából... Ugye ismerős? Biztosan sokan vannak Olvasóink között is, akik hasonlóan kezdik a munkanapokat.


A gyomor- és a nyombélfekély kialakulása, kivizsgálása és kezelése

A nyelőcső, a gyomor és a vékonybél kezdeti szakaszán lévő nyílt sebet fekélynek nevezik. A betegségre leggyakrabban a hasi fájdalom hívja rá fel a figyelmet. A kialakulásáért döntően bakteriális fertőzés, a reflux, stressz és egyes gyógyszerek tartós szedése tehető felelőssé.


hírdetés

Web Design & Development Prowebshop