Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

A Lord típusú cementnélküli totál csípőízületi protézis minimum 14 éves utánkövetéses vizsgálata

101 beteg 115 Lord típusú cementnélküli porosus felszínű cement nélküli csípőízületi protézisének hosszú távú eredményeit ismertetik. A legrövidebb utánkövetés l4 év volt (átlagos utánkövetés: 14,6 év, maximum 15,5 év). Az operált betegek átlagos életkora 46,5 év volt (21-66 év). Az arthrosist Bombelli szerint osztályozták, ennek megfelelően 29 csípő bizonyult normotrophiásnak, 4l atrophiásnak és 45 hypertrophiásnak. A klinikai eredmények értékelésénél a M. D'Aubigné-Postel-pontrendszert használták, a műtét előtti 2,9-es fájdalom, 3,l-es járás és 3,l-es csípő mozgás átlagos pontértéke műtét után 5,2-re 5,0-ra és 4,9-re változott. Kitűnő és nagyon jó eredmény 50 esetben (49,5%), jó eredmény 29 esetben (28,7%) elfogadható 5 esetben (3%) és rossz eredmény l7 esetben (16,7%) volt észlelhető. 9 revízió történt. Az egyenes pórusos felszínű szár kielégítő radiológiai eredményt mutatott. A calcar resorptio volt a vezető radiológiai eltérés, 10%-ban 20 mm-ig, 36%-ban 5 mm-ig, de mindegyik panaszmentes volt. A csavaros vápa stabilitását és viselkedését vizsgálva megállapítják, hogy csak 53 (46%) volt radiológiailag stabil, 44 (38%) valószínűleg laza és l8 (l5,7%) határozottan laza volt, 47 művi vápa pozíciója változott az eredetihez képest, maximum 5 mm-t vándorolt különböző irányokban egytől öt évig a műtétet követően. (primary limited migration) Az utolsó kontroll alkalmával 34 vápa az új helyzetében stabilizálódott nem mutatva hajlamot további vándorlásra. A coxarthrosis típusától függően radiolucens vonal és progrediáló vápavándorlás mutatkozott főleg az atrophiás típusban. Magasan szignifikáns különbség mutatkozott az atrophiás és a hypertrophiás típus között. (chi square 20,722, p<0,01, p =0,0001 Fisher teszt) Csontfelszívódás mutatkozott 2l csípő esetében a szár mellett és l9 csípő esetében a művi vápa körül. 11 csípő esetében a csontfelszívódás igen kifejezett volt, a progrediáló vápavándorlással szoros összefüggésben. A Lord típusú protézist szerzők a továbbiakban nem használják. Feltétlenül javasolják TEP indikációja esetén a befogadó csontágy minőségének vizsgálatát, valamint a coxarthrosis és az implantatum típusának körültekintő megválasztását
coxarthrosis, Csípőízület, Csípőprotézis, csontfelszívódás, Disease, eredmények, fájdalom, Follow up studides, Hip joint - Surgery, Hip prosthesis, hip replacement, Prosthesis design, Protézis tervezés, Utánkövetéses vizsgálat, Csípőízületi protézis, Protézis | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2001 ;44(2):108-119   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Zlatic, M.; Radojevic, B.; Lazovic, C.; Bojanic, B.; Stefanovic, Z.; Boscarevic, Z.
| coxarthrosis, Csípőízület, Csípőprotézis, csontfelszívódás, Disease, eredmények, fájdalom, Follow up studides, Hip joint - Surgery, Hip prosthesis, hip replacement, Prosthesis design, Protézis tervezés, Utánkövetéses vizsgálat, Csípőízületi protézis, Protézis
2002-07-08 18:35:16
Vissza


hírdetés

Krónikus kismedencei fájdalom szindróma

A hivatásos sofőrök szinte mindegyike átesik a krónikus kismedencei fájdalom szindrómán, melyet csak szakember képes azonosítani, de kezelése nem nehéz.


A depresszió testi tünetei

A legtöbben ismerik a depresszió érzelmi tüneteit, de azt már kevesebbet tudják, hogy számos testi panasz is kísérheti. Ennek megnyilvánulásai a többek közt az alábbiak:


Mellkasi fájdalom

A mellkasi fájdalom a mellhártyából, tüdőkből, mellkasfalból, és a mellkasban található, nem a légzőrendszerhez tartozó szervekből, különösen a szívből eredhet.


A komplex regionális fájdalom szindróma

A komplex regionális fájdalom szindróma az idült fájdalomnak nem gyakori formája, mely általában a felső vagy az alsó végtagot érinti.


Angina

Az angina, amit angina pectorisnak is hívnak, a szívizom elégtelen oxigénellátása miatt átmenetileg fellépő mellkasi fájdalom vagy mellkasi nyomásérzés.


hírdetés

Web Design & Development Prowebshop