Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

Serdülőkori combfejelcsúszás kezelésének eredményei klinikánkon

A szerzők értékelik a serdülőkori combfejelcsúszás miatt 1970 és 1990 között végzett műtétek hosszútávú eredmé­nyeit. Utánvizsgálatukban 67 in situ fixáció és 15 módosított Imhäuser osteotomia eredményeit értékelték ki átla­gosan 16,8; illetve 18,1 évvel a műtétet követően. A csípőfunkció értékelésére Heyman és Herndon, a radiológiai értékeléshez Boyer klasszifikációját alkalmazták, továbbá vizuális analóg skála alapján értékelték a betegek szub­jektív elégedettségét. Heyman és Herndon értékelése alapján ,,kitűnő” és ,,jó” eredményt in situ fixáció alkalmazá­sakor 70 %-ban, módosított Imhäuser osteotomia alkalmazásakor 6/15 esetben észleltek. A radiológiai értékelés alapján Grade 0 és I elváltozás in situ fixáció alkalmazásakor 69 %-ban, módosított Imhäuser osteotomia alkalma­zásakor 7/15 esetben volt jelen. Az aktuális, szubjektív elégedettség átlagos értéke in situ fixáció esetén 4,1; módo­sított Imhäuser osteotomia esetén 3,6 volt. Avascularis combfejnecrosis 2 esetben, chondrolysis 6 esetben fordult elő az in situ fixáción átesettek között. Módosított Imhäuser osteotomia alkalmazásakor érdemi szövődményt nem észleltek. A szerzők megállapítják, hogy az in situ fixáció eredményei nem térnek el érdemben az irodalmi adatok­tól. A módosított Imhäuser osteotomiával kezelt betegek kapcsán észlelt gyengébb eredményeket az alapelváltozás súlyosabb fokával magyarázzák. Saját tapasztalataik és irodalmi adatok alapján az in situ fixációt tartják a csípő­ízület jövője szempontjából legkedvezőbb műtéti megoldásnak
Adolescence, Combfej Műtéti kezelés, Epiphyseolysis Műtéti kezelés, Epiphyses, slipped Surgery, Femur neck Surgery, Kezelési eredmények, osteotomia, Osteotomy Methods, results, serdülőkor, surgical treatment, treatment, Treatment outcome | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2001 ;44(3):204-211   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Domán, I.
doman.pdf - Megnyitás/Mentés (353.83 KB byte)
| Adolescence, Combfej Műtéti kezelés, Epiphyseolysis Műtéti kezelés, Epiphyses, slipped Surgery, Femur neck Surgery, Kezelési eredmények, osteotomia, Osteotomy Methods, results, serdülőkor, surgical treatment, treatment, Treatment outcome
2002-07-08 18:35:43
Vissza


A serdülőkori bőrápolásról

A faggyúmirigyekben gazdag területeken - orr és szájzugok közötti redők, hajas fejbőr határa, a szegycsont előtti bőrfelszín stb. - különösen zsírossá válhat a bőr.


Égig érő lányok, korán érő gyermekek

Manapság úgy nőnek a gyerekek, mint a gomba. Mit, gomba - mint hatalmas kukorica- vagy napraforgótövek imbolyognak a harminccentis talpakon.


Mikor kezdődik a felnőttkor?

Huszonnégy éves korra kellene kitolni a felnőttkor kezdetét, írják a melbourne-i Királyi Gyermekkórház serdülőkori egészségközpontjának kutatói a The Lancet Child & Adolescent Health című folyóiratban közölt cikkükben.


A tizenévesek gondjai

A serdülőkor egyre korábban jelentkezik a civilizált országokban. Van egy 10-15 éves időszakasz, amikor a lányból már felnőtt nő lett, de még mindig a szülők tartják el, társadalmilag még nem érett.


Az ezerarcú gyermekkori félelem

Jelen cikk a gyermek- és a serdülőkori félelem különböző formáival és fejlődésével foglalkozik, ezenkívül megemlítem azokat a tényezőket is, amelyek a félelem kialakulásában szerepet játszhatnak. Végül a félelem legyőzésének lehetőségeit mutatom be.


Web Design & Development Prowebshop