Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

A sérülések súlyosságát megítélő Score-ok alulértékelik a mozgásszervi sérülések következményeit

A szerzők 165 súlyos sérült sorsát követték nyomon, 3/5-ük mozgásszervi sérülést is szenvedett. Kétharmaduk férfi, átlagkoruk 37,2 év volt, 14,4 átlagos ISS értékkel. A mozgásszervi és a többi sérült alapmutatói nem mutattak jelentős eltérést, csak az ISS érték volt a mozgásszervi sérülteknél magasabb (15,6, illetve 12,7). A sérült egészségi állapotát jelző Short Form (SF) 36 és a funkciót és munkaképességet értékelő Sickness Impact Profile (SIP) mutatókat 6 és 12 hónap után is mérték. A sérültek 64 %-a vette fel egy éven belül a munkát. A mozgásszervi sérülést elszenvedettek SF 36 értéke mind 6, mind 12 hónap után szignifikánsan rosszabb volt, 12 hónap után a SIP is. Az SF 36 nyolc vizsgált mutatója közül hat mutatott szignifikánsan rosszabb eredményt (fájdalom, fizikai egészség, pszichés egészség, érzelmi állapot, szociális aktivitás, munkaképesség).

Megállapították, hogy a mozgásszervi sérülteknek kedvezőtlenebb a gyógyulása, és ez idővel még fokozódik. Kevesebb mozgásszervi sérült vette fel a munkát, többnek volt anyagi nehézsége, több a depresszió, stressz, hosszabb idejű gondozást igényelnek. A nem erre a célra megalkotott ISS nem alkalmas a késői állapot értékelésére

fájdalom, SF 36, Sérülések | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2001 ;44(4):326-326   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Michaels, A.J.; Madey, J.C.; Long, W.B.
ref.pdf - Megnyitás/Mentés (99.88 KB byte)
| fájdalom, SF 36, Sérülések
2002-07-08 18:36:13
Vissza


hírdetés

A komplex regionális fájdalom szindróma

A komplex regionális fájdalom szindróma az idült fájdalomnak nem gyakori formája, mely általában a felső vagy az alsó végtagot érinti.


Miért olyan veszélyesek a gumilövedékek?

Ez a tömegoszlatási eszköz nem olyan ártalmatlan, mint amilyennek hangzik.


Angina

Az angina, amit angina pectorisnak is hívnak, a szívizom elégtelen oxigénellátása miatt átmenetileg fellépő mellkasi fájdalom vagy mellkasi nyomásérzés.


Mi okozza a krónikus fájdalmat?

Vajon miért szenvednek sokan még jóval az után is krónikus fájdalmaktól, hogy a sérülései már régen meggyógyultak?


A férfiak és a nők másképp érzékelik a fájdalmat

Egy tanulmány megvizsgálta a férfiak és a nők reagálását fogászati fájdalmakra.


hírdetés

Web Design & Development Prowebshop