Főoldal » Szakmai oldalak » Folyóiratok » Magyar Traumatológia »

A combnyaktörést követő femurfej-necrosis és a műtéti típus közötti összefüggés

Szerzők a Semmelweis OTE Ortopédiai Klinikán 1992-96. között combnyaktörés miatt operált betegek kórlap-, és röntgen dokumentációját tekintették át. Céljuk a műtét során felhasznált implantátum (combnyakszeg, vagy kanülált csavar) térfogata és a femurfejnecrosis kialakulása közötti összefüggés kimutatása vagy kizárása volt. 250 kiválasztott beteg adatait hasonlították össze (akiknek mind a kórlap-, mind a röntgen dokumentációja teljes volt). Az eddig ismert, a necrosis kialakulását befolyásoló faktorokat, és a feltételezett új tényezőt figyelembe véve állítottak fel betegcsoportokat, és statisztikai elemzéssel kerestek szignifikáns összefüggéseket. Egyértelműen bebizonyították, hogy a kanülált csavarral megoldott esetekben szignifikánsabban kisebb a necrosis valószínűsége
combnyakszeg, combnyaktörés, femurfej necrosis, kanülált csavar., Neck, Femur, implantátum | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 1999 ;42(1):422-425   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság - MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány | Nyíri, P.; Rupnik, J.
09.pdf - Megnyitás/Mentés (508.86 KB byte)
| combnyakszeg, combnyaktörés, femurfej necrosis, kanülált csavar., Neck, Femur, Implantátum
2002-07-08 18:28:00
Vissza


Mit kell tudni a mellnagyobbító műtétekről?

Hetente olvashatunk valamelyik híresség mellnagyobbító műtétjéről, nem csoda hát, hogy ez lett a leggyakoribb plasztikai műtét a nők körében.


Combnyaktörés

A sérülés leggyakrabban idősebb, csontritkulásban szenvedő betegeknél fordul elő, fiatalabbak esetén magasból esés vagy közúti balesetben elszenvedett közvetlen erőbehatás okoz combnyaktörést. A sérültek gyakran politraumatizáltak, és az esetek 20 százalékában combcsonttörésük is van.


3D nyomtatóval készített hallócsont

A Pretoriai Egyetem (Dél-Afrika) orvosai a világon elsőként ültettek be 3D nyomtatóval készített hallócsontot.


Baj van a mellimplantátumokkal

Újabb rákos eseteket hozott kapcsolatba a mellimplantátummal az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) szerdai jelentése.


Csípőtáji törések

Az egyik leggyakoribb sérülés, mely kizárólag műtéttel kezelhető eredményesen. A combnyakon, a tokon belül keletkező sérülés a combnyaktörés, a tokon kívül a combcsont felső végén létrejövő törést pertrochanter törésnek nevezzük. Lényeges a két törésforma megkülönböztetése, mert más a gyógyhajlam és a műtéti megoldás is.


Web Design & Development Prowebshop