Yumeiho-masszázs

Szereti az ínyenc és mégis rendkívül intenzív hatású masszázst? Ha igen, próbálja ki egyszer ezt a kínai és japán masszázsfélét!

| Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(9):16-17   Celsus Kft. | Sziebig, T.
Néhány hete abba a szerencsés helyzetbe kerültem, hogy masszírozást kaptam ajándékba... Mikor időpont-egyeztetés céljából felhívtam a wellnessközpontot, felajánlották, hogy válasszam ki a számomra legszimpatikusabb masszázst, amit szeretnék kipróbálni.

Mindenképp olyan módszerre gondoltam, melyet még nem ismerek, és kértem a recepciós hölgy ajánlását, mire ő felsorolt jó pár lehetőséget, majd a következőt mondta: "... és van egy nagyon érdekes masszírozási fajta, a yumeiho... hm, nem is tudom, hogyan jellemezzem... Közel áll a keleti módszerekhez, de meglehetősen összetett technikákat alkalmaz - a masszőr egész testét használva masszíroz... ja, és fontos hozni kényelmes váltóruhát..."Furcsa..., számomra a masszázs - ez idáig - egészen más fogalmat takart, de szeretem a különlegességeket, így emellett döntöttem. Így ismertem meg Polgár Mária yumeiho-masszőrt, akivel a módszerrel kapcsolatos érdekességekről beszélgettem.

ideál: Hogyan alakult ki ez a nagyon kellemes hatású, semmihez sem hasonlítható masszázstechnika?

P. M.: E masszázs ősi módját eredetileg kínai shaolinszerzetesek alkalmazták, akiknek a harcművészetek magas szintű gyakorlásához szükségük volt megfelelő energetizálásra, az egyensúly és egészség fenntartásra. A buddhista kolostorokban honos módszer egyes elemeit összerakva és kiegészítve a nyugati orvoslás elméleteinek megfelelő technikákkal, Saionji Masayuki japán mester megalkotta a yumeiho-masszázst.

ideál: Egész pontosan milyen alap- és kiegészítő elemekről van szó?

P. M.: A keleti orvoslásban alkalmazott akupresszúrás technikák, a svédmasszázsból ismeretes gyúró jellegű elemek és a kiropraktika ötvözetét jeleníti meg a yumeiho. A teljes test masszírozása folytán jól átgyúrjuk az izmokat, kimozgatjuk az ízületeket, és ezzel oldjuk a testben kialakult energiablokkokat. Így szabad utat teremtünk az energia és az életerő (csí) áramlásának. Lényeges, hogy a masszázs érinti a főbb meridián- és akupresszúrás pontokat, továbbá azokat a mikrorendszereket (fül, arc, talp, fej, tenyér), melyeken az egész test leképeződik. A módszer alkalmaz továbbá egy érdekes fázist, mely az izom nyomása utáni "söpréshez" hasonlatos. Ez a technika fölmelegíti az izmokat, hat az idegvégződésekre, kellemes, nyugtató hatása van.

ideál:A masszírozás - miközben szinte ijesztően recseg-ropog a vendég - kellemes megkönnyebbülést eredményez... Ez minek köszönhető?

P. M.: Stressz hatására a test izmai fokozott tónusba kerülnek. Ha nem tudunk időnként lazítani, akkor a megfeszült izmoknak nincs lehetőségük elengedni, és ez az állapot azt eredményezi, hogy az ízületek és a szalagok működése is beszűkül, tehát minden mozdulatot nehezebben tudunk elvégezni. Ezeket a problémákat - mivel eleinte nem járnak konkrét fájdalommal - nehezen lehet észrevenni, ám már ekkor is rontják a vérellátást, a keringést és az energiaáramlást. A megkönnyebbülés érzése annak köszönhető, hogy a masszázs során ellazítjuk az izmokat, és kimozgatjuk az ízületeket merevségükből.

ideál: Azonban a masszázs nem csak oldó- és nyújtófogásokból áll, a "nyomó-gyúró" technikának is megvan a maga sajátossága...

P. M.: Valóban, ugyanis ilyenkor a masszőr teljes testsúlyát felhasználja a masszírozáshoz. Szó szerint ránehezedik az egyes testrészekre (pl.: a farizomra) és egyfajta mozgást végez, ezáltal megdolgozva az adott területet. A yumeiho olyan masszázs, ahol különösképpen fontos, hogy maszszőr és vendége egymásra hangolódjanak. Egyrészt a páciensnek is aktivizálnia kell magát, bizonyos pozíciókba kell helyezkednie, hogy a maszszőr végre tudja hajtani a szükséges "fogásokat", technikákat, másrészt nagy hangsúly van a kettőjük közötti energiakeringésen, mely nagymértékben befolyásolja a masszázs hatékonyságát.

ideál: Milyen filizófia, elképzelés áll a masszázs hátterében?

P. M.:A testsúlyközéppont-elmélet, mely röviden azt jelenti, hogy a lelki egyensúly felborulása a test aszimmetriáiban is megmutatkozik. Ez a változás elsősorban a csípőízületeknél történő elmozdulásban jelentkezik, melynek következtében megbillen a testsúly, és az egyik láb több súlyt kénytelen cipelni, mint a másik. Ez a jelenség egyértelműen mérhető, hiszen az egyik láb rövidebbé, a másik hosszabbá válik. Amikor a túlterhelt láb elfáradt, cserélődnek a szerepek, és másik irányba vált a kibillentség.... A lábváltások a gerincben deformitást idéznek elő, és a terhelt oldalon kopásokat eredményeznek. Továbbá megfigyelhető, hogy amelyik csigolyánál gátolt az energiakeringés, az ahhoz tartozó szerv energiaellátása is blokkolttá válik, ezért a szerv megbetegedhet. A yumeiho-masszázs összességében az energiablokkok feloldását, az egyensúly megtartását, ill. a már felborult egyensúly visszaállítását tekinti fő céljának.

ideál: Szükséges-e a masszázs előtt orvosi anamnézis, vagy a testi deformitásokból fel lehet állítani a diagnózist?

P. M.: Nagyon fontos, hogy bármilyen betegsége van a vendégnek, arról legyen orvosi szakvéleménye, hiszen más masszázst kap az, akinek porckorongsérve van, mint az, aki csupán kimerült és fáradt. Természetesen a kezelés előtt mi is végzünk egyfajta állapotfelmérést, mely a csípőcsont-elmozdulásra koncentrál.

ÉRDEKES! Ha egy embernél megjelennek deformitások, abból arra lehet következtetni, hogy az életében is valamilyen kiegyensúlyozatlansággal küzd, elakadt bizonyos probléma megoldásában. A csípőcsont-elmozdulások enyhébb változatai - főként fiatal korban - még könnyen visszaállíthatók.

ideál: És mit lehet tenni súlyosabb esetekben?

P. M.: Többszöri kezeléssel az ilyen helyzeteken is lehet javítani, feltéve, ha a beteg elfogadja a segítséget. Erre a területre is vonatkozik a jó együttműködés fontossága. Sajnos, ritkán ugyan, de előfordul, hogy a beteg tudat alatt nem akarja elfogadni a gyógyítást, mert úgy érzi, szüksége van a betegségére, mivel azáltal jobban hozzájut valamihez (könnyebb élethelyzethez, szeretethez, emberhez stb...). Természetesen ezek a problémák már a pszichológia szakterületéhez tartoznak, és más jellegű terápiákkal közösen lehet rajtuk segíteni.

ideál: Vannak-e a masszírozást kiegészítő, egyéb irányú tanácsok, melyek segítségével hatásosabb eredményt lehet elérni?

P. M.: Minden esetben a komplex terápia a leghatásosabb. Ez magában foglalja az életmód-tanácsadást, mely kiterjed a táplálkozáson keresztül a rendszeres testmozgásra is. Továbbá olyan konkrét torna-, jóga-, női vagy egyéb gyakorlatokat lehet megtanítani a vendégnek, melyeket otthon egyedül is el tud végezni. Közös erővel, együttműködéssel, rendszerességgel és kitartással igazán jó eredményekre lehet számítani.

Sziebig Tímea

AJÁNLOTT

 • Mozgásszervi panaszok (pl. reuma) esetén
 • Izmok megkeményedése, feszülése, görcse esetén
 • Egyes idegrendszeri betegségek során
 • A mozgatórendszer trauma és műtét utáni állapotainál
 • Vérnyomásproblémák esetén
 • Funkcionális zavaroknál: gyomorpanaszok, székrekedés, menstruációs panaszok, migrén, szédülés, alvászavar
 • Leromlott teljesítőképesség, memóriazavar, koncentrációs zavar stb. esetén

NEM AJÁNLOTT

 • A bőr, irha és izomzat helyi gyulladásakor
 • Rosszindulatú daganat esetén
 • Lázas megbetegedések idején
 • Vérzési hajlamnál
 • Keringési elégtelenség, rossz általános állapot idején, friss szívinfarktus után
 • Artériás ér elzáródáskor, súlyos érszűkületnél
 • Nagyfokú csontritkulás esetén
| yumeiho, masszázs
2003-08-28 12:45:38
No menu item defined, wrong database setup!
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop