Biztonságos nyaralás

Igaz, hogy a hasmenés csak ritkán veszélyezteti az életünket, mégis gyakran arra kényszerít, hogy hirtelen megszakítsuk utazásunkat, kérdésessé teszi a pihenést, és igen kínos.

nyaralás, utazás, védőoltás, higiénia, hasmenés, rovarcsípés | InforMed Hírek14:33-34   InforMed | Mercz, M.

Étkezési kultúra

Idegen országok étkezési kultúrája sokkal kevésbé ad okot az aggodalomra, mint hisszük. Gyakran éppen az erős fűszerek akadályozzák meg a kellemetlenségeket. Így a szervezetünknek a meleg klímájú országokban sokkal több sóra van szüksége ahhoz, hogy kevesebbet izzadjon.

Nem árt hát, ha úgy teszünk, mint a mexikóiak, akik a nagy melegben olykor-olykor a sótartóból is kiszolgálják magukat egy-egy csipetnyi sóval. Az étel nyugodtan lehet akár egy kicsit csípős is, így több emésztőnedvünk termelődik.

Élvezzük az ízeket!

A hasmenés vírusával vagy baktériumával nagyon gyorsan megfertőződhetünk, ha az étel nincs megfőve, illetve jól átsütve. A kórokozók ugyanis rendszerint nem viselnek el 70°C-nál többet, ezért a faszénen grillezett, nyárson sütött hús valamely névtelen ázsiai büfében gyakran kevesebb hasmenés veszélyt rejt magában, mint egy nyugati menü a környék neves szállodájában.

Idegen országokban kerüljünk minden nyers ennivalót, és azt is, amit nem tudunk meghámozni. Együnk például citrusféléket, kikanalazható fügét, ananászt, mangót vagy egy darab papayát, ami állítólag szintén jó a hasmenés ellen!

A Földközi-tenger országaiban élvezzük a csodálatos zöldségételeket, ezeknek magas az A-, C- és E-vitamintartalma, és értékes olajaik jó hatással vannak az egészségünkre.

Palackos víz

Távoli tájakon abban sem lehetünk biztosak, hogy a csapból folyóvízzel büntetlenül megmoshatjuk-e a fogunkat. Ezért ajánlatos, hogy ivásra és fogmosásra üveges ásványvizet használjunk!

Utazzunk kényelmesen!

Utazzunk akár autóval, busszal, vonattal vagy repülővel, igyekezzünk már az utat is kényelmessé és élvezetessé tenni! Néhány jó tanács ebben segítségünkre lehet:
  • Két, egyformán nehéz bőröndöt könnyebb cipelni, mint egy nehezet, amivel megemelhetjük magunkat, és árthatunk a gerincünknek is. Jó szolgálatot tesznek a gurulós, húzható bőröndök.
  • Kipihenten induljunk el! A jó alvás érdekében előző este akár növényi alapanyagú nyugtatószert is beszedhetünk, pl. macskagyökér-, citromfű- és levendulatartalmúakat.
  • Utazáskor ne viseljünk szűk, kényelmetlen ruhát! Kerüljük a puffasztó ételeket, és esetleg vegyünk is be puffadás elleni szert!
  • Álljunk fel gyakran a vonaton, a buszon vagy a repülőgépen, így elkerülhetjük, hogy a lábunk bedagadjon. Autózáskor pedig iktassunk be egy-egy szünetet!
  • Vécépapírt, nedves törlőkendőt mindenképpen vigyünk magunkkal!
Fertőzések, gombák

A sárgaság és a tífusz súlyos betegség. Ellenük védő oltással lehet védekezni.

Utazáskor a higiénés rizikók nem csak az étellel kapcsolatosak. Várnak ránk a bőrgombák a hotelek padlóján vagy szőnyegén és az úszómedencékben is. A vizek különösen a trópusi országokban sok a fertőző féreg és egyéb állatok, ezért mondjunk le a trópusi belvizekben való fürdőzésről. A bőrt és a nyálkahártyát megtámadó gombák azonban mindenhol - itthon is! - leselkednek ránk.

A gombák a nedves bőrön találnak leginkább táptalajra, és ha egyszer igazán „jóllaktak”, szívesen szaporodnak. A bőrünkön keletkező piros és fehér bevonaton, lepedéken fedezhetjük fel őket. Ezek azután időről-időre pikkelyszerűen lehámlanak és viszketnek. Ha alaposan megtöröljük a bőrt, és napközben is ügyelünk arra, hogy sem a lábujjaink között, sem a hajlatainkban ne gyűljön össze nedvesség, akkor kiiktathatjuk a gombák táptalaját.

Ha az élősködők már megtelepedtek bőrünkön, nyálkahártyánkon, csak gombaellenes krém oldhatja meg a problémát. Hosszabb utakra ezért ajánlatos ilyen készítményt magunkkal vinni! A nők az esetleges hüvelygombásodásra is készüljenek fel.

Óvakodjunk a rovaroktól

Számtalan rovar terjeszthet súlyos fertőzést, különösen a trópusi és szubtrópusi övezetben. A malária, a sárgaláz, az agyhártyagyulladás vagy az álomkór csak néhány példa.

A kullancsok két, nagyon súlyos betegséget terjesztenek. A legbiztosabb védelem, ha távol tartjuk magunkat tőlük: éjszakára vegyük körül az ágyunkat szúnyoghálóval, napközben pedig hordjunk szellős, de hosszú ujjú ruhákat!

Néhány járvánnyal szemben már az utazás előtt védekezhetünk oltással, illetve szedhetünk gyógyszert megelőzésképpen (például malária ellen).

Az egerek és a patkányok is terjeszthetnek járványokat, akár a pestist is. Harapásuk esetén feltétlenül forduljunk orvoshoz! A fertőtlenítés mellett a veszettség rizikójának a felmérése is az orvos feladatai közé tartozik.

| nyaralás, utazás, védőoltás, higiénia, hasmenés, rovarcsípés
2018-06-03 22:48:19
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop