Hirdetés

A gyakori utazás és a hosszú repülőút veszélye

Egészséges utasoknál viszonylag alacsony a mélyvénás trombózis kockázata akár négyórás repülőút után is, de többszöri vagy hosszabb utakon a kockázat már jelentősen megnő.

repülőút, trombózis |

InforMed Hírek29   InforMed | Dobos, L.

Kép: CNET

Leideni kutatók közel 9 ezer légi utas adatainak áttekintése után megállapították, hogy a hosszú repülőjáratokon történő utazás megháromszorozza a mélyvénás trombózis kockázatát.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy a vizsgálat csak átlag 40 éves, egészséges emberekre terjedt ki, akiknek korábban sem trombózisuk, sem embóliájuk nem volt. Feltételezhető, hogy az abszolút kockázat az átlagos utazóközönség körében magasabb lehet.

A vizsgált személyek adatait 2000-2005 között gyűjtötték. A követési idő alatt 53 trombózisos esetet jelentettek, ebből 22 a hosszú repülőút utáni 8 héten belül következett be.    A mélyvénás trombózis gyakorisága így 1000 személy/évre vetítve 3,2 volt, szemben a repülőn nem utazók 1000 személy/évenkénti 1,0-s értékével. A kockázat a repülőutaknak nemcsak a hosszával, hanem a gyakoriságával is nőtt. A trombózis leggyakrabban az utazást követő 2 héten belül lépett fel, és 8 hét alatt az alapértékre csökkent le.


Különösen nagy kockázatnak vannak kitéve a 30 évesnél fiatalabbak (valószínűleg azért, mert gyakrabban utaznak), a nők (különösen a fogamzásgátló tablettákat szedők), valamint az igen alacsonyak (az ülés nyomja a térdhajlati vénát), az igen magasak (az összegörnyedt testhelyzet miatt), továbbá azok, akiknek testtömeg-indexük meghaladja a 25 kg/m2-t

A szerzők rámutatnak, hogy eredményeiket nem lehet általánosan vonatkoztatni az idősebb és kevésbé egészséges népességre, valamint azokra, akiknél már előfordult trombózis.

Az eredmények alapján a szerzők nem állítják, hogy minden hosszabb utazáskor indokolt lenne véralvadásgátló szedése, annak veszélyei miatt, de a magas kockázatú beteg embereknél szükséges lehet a trombózis megelőzése.

A szerk. megjegyzése: a folyadékbevitel fokozása, torna, gyakori sétálás a fedélzeten, a kényelmes ruházat, esetleg gumiharisnya vagy rugalmas pólya viselése segít a mélyvénás tromnózis megelőzésében.

repülőút, trombózis

2023-06-06 12:03:52

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop